W urnie jest 5 kartek ponumerowanych liczbami: 1, 2, 2, 3, 4. Z urny losujemy kolejno 4 kartki. Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia, że numery wylosowanych kartek będą kolejnymi liczbami naturalnymi ( od 1 do 4 lub od 4 do 1) ?
Z góry dziękuję za pomoc
kartki w urnie
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 wrz 2007, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
kartki w urnie
Zbiór A = 4 bo 1 wystąpi 1 2 wstąpi 2 3-raz 4-raz + w odwrotnej kolejności
(1*2*1*1+1*1*2*1)
Omega 5!
\(\displaystyle{ \frac{4}{120}=\frac{1}{30}}\)
ale nie jestem pewny czy ktoś to może sprawdzić ?
(1*2*1*1+1*1*2*1)
Omega 5!
\(\displaystyle{ \frac{4}{120}=\frac{1}{30}}\)
ale nie jestem pewny czy ktoś to może sprawdzić ?