symetryczne kostki
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
symetryczne kostki
Rzucamy raz pięcioma symetrycznymi kostkami do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że na dokładnie dwóch kostkach wypadnie po pięć oczek, jeżeli wiadomo, że na trzech kostkach wypadło po m oczek i na dwóch pozostałych po n oczek, gdzie m i n są różnymi liczbami ze zbioru {1,2,3,4,5,6}.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
symetryczne kostki
Czyli jakie jest prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ m \ne 5 n=5}\).
\(\displaystyle{ P=P_{m \ne 5} P_{n=5} = \frac{5}{6} \frac{1}{6} = \frac{5}{36}}\)
\(\displaystyle{ P=P_{m \ne 5} P_{n=5} = \frac{5}{6} \frac{1}{6} = \frac{5}{36}}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
symetryczne kostki
Masz dwie liczby - m i n. M jest liczbą jaka wypadła na trzech kostach, n jest liczbą jaka wypadła na dwóch. Obie te liczby są liczbami ze zbioru {1,2,3,4,5,6}.
A właściwie to czego nie rozumiesz?
A właściwie to czego nie rozumiesz?
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
symetryczne kostki
dobra - juz wszystko jasne - musialem to przeanalizowac;
mozesz jeszczze zerknac do posta z zadaniem logarytm + trygonometria, bo mam tez pytanie
mozesz jeszczze zerknac do posta z zadaniem logarytm + trygonometria, bo mam tez pytanie