zadanie o karetkach ;)
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
zadanie o karetkach ;)
Pogotowie ratunkowe dysponuje pewna liczba karetek. W ciagu kilku miesiecy pracy stwierdzono, ze w ciagu doby dana karetka bedzie na miejscu w bazie z prawdopodobienstwem 0,4, jednakowym dla kazdej karetki. Oblicz, ile karetek musi miec do dyspozycji pogotowie, aby w razie wypadku prawdopodobienstwo tego, ze co najmniej jedna karetka byla na miejscu, bylo wieksze od 0,9
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 10 razy
zadanie o karetkach ;)
A-co najmniej jedna karetka będzie na miejscu
A'-ani jedna karetka nie będzie na miejscu
P(A)=1-P(A')>0,9
\(\displaystyle{ 1- {n \choose 0}* ( \frac{4}{10})^{0}* ( \frac{6}{10})^{n} > 0,9 \\ 1- 1*1*( \frac{6}{10})^{n} > 0,9 \\ ( \frac{6}{10})^{n} }\)
Musi być do dyspozyji w takim razie przynajmniej 5 karetek. Jednak 5 wyszło;-)
A'-ani jedna karetka nie będzie na miejscu
P(A)=1-P(A')>0,9
\(\displaystyle{ 1- {n \choose 0}* ( \frac{4}{10})^{0}* ( \frac{6}{10})^{n} > 0,9 \\ 1- 1*1*( \frac{6}{10})^{n} > 0,9 \\ ( \frac{6}{10})^{n} }\)
Musi być do dyspozyji w takim razie przynajmniej 5 karetek. Jednak 5 wyszło;-)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2007, o 18:54 przez peterson506, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
zadanie o karetkach ;)
ok następnym razem sprawdzę czy gryzie;)
Wczoraj miałem dopiero Bernouliego, także już wiem dlaczego nie mogłem tego zrobić 2tyg temu;)
Wczoraj miałem dopiero Bernouliego, także już wiem dlaczego nie mogłem tego zrobić 2tyg temu;)