pieciu kolegow

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
goskakom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 lis 2007, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 7 razy

pieciu kolegow

Post autor: goskakom »

Prosze o pomoc z zad
W grupie jest 5 kolegów. Obliczyć prawdopodobieństwo, że trzech z nich urodziło się w poniedziałek, jeśli prawdopodobieństwo urodzenia się w każdy dzień tygodnia jest takie samo.
peterson506
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 10 razy

pieciu kolegow

Post autor: peterson506 »

\(\displaystyle{ {5 \choose 3}* ( \frac{1}{7} )^{3} * ( \frac{6}{7} )^{2}= \frac{360}{16807}}\)
ODPOWIEDZ