Rzucamy kostka!

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Yupii!

Rzucamy kostka!

Post autor: Yupii! »

Czesc,
mam takie o to zadanko: rzuczamy kostką oblicz prawdopodobieństwo, że w 10 rzutach wypadnie:
a) dokładnie 3 razy szóstka,
b) więcej niż 6 razy piątka,
c) mniej niż 3 razy parzysta liczba oczek.
Wiem, że w podpunkcie a będzie:
n=10
k=3
p=1/6
q=5/6.
Ale na podpunkt b i c nie mam już pomyslu. Chodzi mi o te wlasnie n, k,p, q do wzoru juz sobie podstawie. Jeżeli ktos bedzie w stanie mi pomoc to zgory wielkie dzieki!
Narazie
drunkard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 23 razy

Rzucamy kostka!

Post autor: drunkard »

To chyba będzie tak:
b) Więcej niż 6 tzn. 7 lub 8 lub 9 lub 10, a dalej patrz punkt a)
c) Mniej niż 3 razy tzn. 2 lub 1 lub 0, a dalej patrz punkt a) z tym, że p=1/2, q=1/2
ODPOWIEDZ