Trzy pakiety oprogramowania - sukces rynkowy.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
farfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 gru 2007, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Trzy pakiety oprogramowania - sukces rynkowy.

Post autor: farfa »

Firma zdecydowała o wprowadzeniu na rynek trzech różnych pakietów oprogramowania dla komputerów . Analitycy oszacowali prawdopodobieństwo osiągnięcia sukcesu rynkowego dla każdego z tych programów na 80%. Wyniki sprzedaży są niezależne. Oblicz prawdopodobieństwo, że:

a.Wszystkie trzy programy odniosą sukces rynkowy.
b.Dwa programy odniosą sukces.
c.Żaden program nie odniesie sukcesu rynkowego.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2007, o 21:51 przez farfa, łącznie zmieniany 1 raz.
CoLLeR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2007, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 3 razy

Trzy pakiety oprogramowania - sukces rynkowy.

Post autor: CoLLeR »

\(\displaystyle{ a) 0,8*0,8*0,8=0,512}\)
\(\displaystyle{ b) 0,8*0,8*0,2=0,128}\)
\(\displaystyle{ c) 0,2*0,2*0,2=0,008}\)
0,8 odniesie sukces
1-0,8=0,2(zdarzenie przeciwne)- nie odniesie sukcesu
farfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 gru 2007, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Trzy pakiety oprogramowania - sukces rynkowy.

Post autor: farfa »

dziękuję bardzo !
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Trzy pakiety oprogramowania - sukces rynkowy.

Post autor: »

Wynik w b) należy jeszcze przemnożyć przez 3.

Pozdrawiam.
Qń.
ODPOWIEDZ