Ze słowa TRAKTRYSA wybieramy losowo 2 litery. Oblicz prawdopodobieństwo, że będą to:
-litery różne
-obie samogłoski
-obie litery A
Ze słowa TRAKTRYSA wybieramy losowo 2 litery
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Ze słowa TRAKTRYSA wybieramy losowo 2 litery
Litery: T,T,R,R,A,A,K,Y,S (9 liter)
- różne litery:
obliczam zdarzenie przeciwne (dwie takie same litery):
\(\displaystyle{ p' = 3 \frac{2}{9} \frac{1}{8} = \frac{1}{12} \\
p=1-p'=\frac{11}{12}}\)
- obie samogłoski - chcę wylosować dwie na trzy litery z 9:
\(\displaystyle{ p=\frac{3}{9} \frac{2}{8} = \frac{1}{12}}\)
- obie litery A:
\(\displaystyle{ p=\frac{2}{9} \frac{1}{8} = \frac{1}{24}}\)
- różne litery:
obliczam zdarzenie przeciwne (dwie takie same litery):
\(\displaystyle{ p' = 3 \frac{2}{9} \frac{1}{8} = \frac{1}{12} \\
p=1-p'=\frac{11}{12}}\)
- obie samogłoski - chcę wylosować dwie na trzy litery z 9:
\(\displaystyle{ p=\frac{3}{9} \frac{2}{8} = \frac{1}{12}}\)
- obie litery A:
\(\displaystyle{ p=\frac{2}{9} \frac{1}{8} = \frac{1}{24}}\)