Witam! mam takie o zadania, mógłby mi ktoś pomóc je rozwiązać?
1. W kopercie zawierającej 40 zdjęć fotograficznych znajduje się jedno poszukiwane. Z koperty wyjęto 5 zdjęć. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
a) wśród wyjętych znajduje się zdjęcie poszukiwane,
b) wśród wyjętych nie ma zdjęcia poszukiwanego.
2. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania przez brydżystę 4 asów, 4 króli i 4 dam.
3. Oblicz prawdopodobieństwo wygrania trójki w Małym Lotku(5 liczb z 35).
z góry dziękuje! =)
5 z 40 zdjęć; brydż (4 asy, 4 króle, 4 damy); trójka w Lotku
5 z 40 zdjęć; brydż (4 asy, 4 króle, 4 damy); trójka w Lotku
Ostatnio zmieniony 21 gru 2007, o 07:36 przez Fyodor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zNienacka
- Podziękował: 2 razy
5 z 40 zdjęć; brydż (4 asy, 4 króle, 4 damy); trójka w Lotku
a) A-wylosowano poszukiwane zdjęcie
\(\displaystyle{ A= {5 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ \Omega= {40 \choose 5}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {5 \choose 1} }{ {40 \choose 5} }}\)
Przypominam o klamrachKasia[/color]
\(\displaystyle{ A= {5 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ \Omega= {40 \choose 5}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {5 \choose 1} }{ {40 \choose 5} }}\)
Przypominam o klamrach
Kod: Zaznacz cały
[tex] i [/tex]
Ostatnio zmieniony 21 gru 2007, o 07:38 przez p1c1u, łącznie zmieniany 1 raz.