Prawdopodobieństwo trafienia...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kajakov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 13 lis 2007, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy

Prawdopodobieństwo trafienia...

Post autor: Kajakov »

Prawdopodobieństwo trafienia z działa pojedyńczym strzałem wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). Ile strzałów należy oddać, aby z prawdopodobieństwem większym od \(\displaystyle{ \frac{26}{27}}\) trafić cel co najmniej raz?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Prawdopodobieństwo trafienia...

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 1- {n \choose 0}( \frac{2}{3})^0 \cdot (\frac{1}{3})^n> \frac{26}{27}}\)

Z rozwiązania wychodzi n>3.
ODPOWIEDZ