W pewnej rodzinie jest czworo dzieci.Prawdopodobieństwo, że dziecko jest chłopcem wynosi \(\displaystyle{ 0,51}\) Znajdź prawdopodobieństwo tego, że
a) w rodzinie jest co najmniej jeden chłopiec
b) w rodzinie są sami chłopcy , jeśli wiadomo, że jest tam co najmniej jeden chłopiec
zadanie z prawdopodobieństwa o rodzinie
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
zadanie z prawdopodobieństwa o rodzinie
a)
zdarzenie przeciwne - są same dziweczynki - to obliczę najpierw:
\(\displaystyle{ p'=0,49 0,49 0,49 0,49 = (0,49)^4 0,058 \\
p=1-p' 0,942}\)
Zatem szukane prawdopodobienstwo wynosi 0,942.
b)
Czyli musimy policzyć jakie jest prawdopodobieństwo trzech chłopców (bo jeden już jest):
\(\displaystyle{ p=0,51 0,51 0,51 = (0,51)^3 0,133}\)
zdarzenie przeciwne - są same dziweczynki - to obliczę najpierw:
\(\displaystyle{ p'=0,49 0,49 0,49 0,49 = (0,49)^4 0,058 \\
p=1-p' 0,942}\)
Zatem szukane prawdopodobienstwo wynosi 0,942.
b)
Czyli musimy policzyć jakie jest prawdopodobieństwo trzech chłopców (bo jeden już jest):
\(\displaystyle{ p=0,51 0,51 0,51 = (0,51)^3 0,133}\)