Na egzamin z matematyki przygotowano \(\displaystyle{ 10}\) tematów z algebry, \(\displaystyle{ 9}\) z geometriim i pewną liczbę tematów z rachunku prawdopodobieństwa. Jeśli usuniemy losowo \(\displaystyle{ 1}\) temat, a następnie z pozostałych wylosujemy \(\displaystyle{ 1}\) temat, to prawdopodobieństwo wylosowania tematu z algebry jest równe \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\). Ile tematów z rachunku prawdopodobieństwa przygotowano na egzamin?
Oto sktótowy zapis mojego rozwiązania.
x - liczba wszystkich trematów
y- liczba tematów z prawdopodobieństwa
Przyjmuję, że \(\displaystyle{ 10+9+y=x}\).
Korzystając z tego prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\), otrzymuję \(\displaystyle{ x=24}\) (co jest błędem), a w konsekwencji błędną odpowiedź do zadania.
Proszę o pomoc.
egzamin z matematyki
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
egzamin z matematyki
Oznaczmy ilość tematów z rachunku przez n, wtedy:
wszystkich tematów mamy 10+9+n=19+n.
Prawdopodobieństwo wylosowania tematu z algebry wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{2}{5}=P(algebra)=(\frac{10}{18+n})(\frac{9+n}{19+n})+(\frac{9}{18+n})(\frac{10}{19+n})}\)
wszystkich tematów mamy 10+9+n=19+n.
Prawdopodobieństwo wylosowania tematu z algebry wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{2}{5}=P(algebra)=(\frac{10}{18+n})(\frac{9+n}{19+n})+(\frac{9}{18+n})(\frac{10}{19+n})}\)