zadanie z prawdopodobieństwa o kropkach i kreskach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
justyna0811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

zadanie z prawdopodobieństwa o kropkach i kreskach

Post autor: justyna0811 »

Pewne urządzenie przesyła sygnały w postaci zer i jedynek, przekazując błednie \(\displaystyle{ 10 }\) z nich .Przyjmując, że prawdopodobieństwo wysłania zera i jedynki są jednakowe, oblicz prawdopodobieństwo , że otrzymując jedynkę , otrzymaliśmy właściwy sygnał
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

zadanie z prawdopodobieństwa o kropkach i kreskach

Post autor: Janek Kos »

Skorzystam ze wzoru Bayes'a na prawdopodobieństwo przyczyny:
\(\displaystyle{ P(1|1)=0.9\ prwdopodobienstwo\ otrzymania\ 1\ pod\ warunkiem\ wyslania\ 1}\)
\(\displaystyle{ P(1)=0.5\ prawdopodobienstwo\ wyslania\ 1}\)
\(\displaystyle{ P(1|0)=0.1\ prwdopodobienstwo\ otrzymania\ 1\ pod\ warunkiem\ wyslania\ 0}\)
\(\displaystyle{ P(1)=0.5\ prawdopodobienstwo\ wyslania\ 0}\)
Podstawiając do wzoru:

\(\displaystyle{ P(1|1)=\frac{(0.9)(0.5)}{(0.9)(0.5)+(0.1)(0.5)}=0.9\ \ prawdop\ wyslania\ 1\ pod\ warunkiem\ otrzymania\ 1}\)
ODPOWIEDZ