Z urny zawierającej 2 kule białe i 4 czarne losujemy 2 razy po jednej kuli zwracając za każdym razem wylosowaną kulę do urny. Zdarzenie A polega na wylosowaniu co najmniej jednej kuli białej, a zdarzenie B na wylosowaniu co najmniej jednej kuli czarnej. Czy zdarzenia A i B są niezależne?
Wg moich obliczeń nie są niezależne, ale w zbiorze zadań, z któego pochodzi to zadanie autorzy są przeciwnego zdania. Dziękuję z góry za pomoc
zdarzenia niezależne
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
zdarzenia niezależne
niezależność zdarzeń podług wzoru :
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) P(B)}\)
licząc na szybko wyszło mi takie coś ( mam nadzieję bez błędów )
\(\displaystyle{ A'}\) - losujemy 2 razy czarną
\(\displaystyle{ P(A') = \frac{16}{36}}\) skąd \(\displaystyle{ P(A) = \frac{20}{36}}\)
\(\displaystyle{ B'}\) - losujemy 2 razy białą
\(\displaystyle{ P(B') = \frac{4}{36}}\) skąd \(\displaystyle{ P(B) = \frac{32}{36}}\)
\(\displaystyle{ A \cap B}\) - losujemy jedną białą i jedną czarną
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{8}{36}}\)
Pierwsza równość więc nie zachodzi.
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) P(B)}\)
licząc na szybko wyszło mi takie coś ( mam nadzieję bez błędów )
\(\displaystyle{ A'}\) - losujemy 2 razy czarną
\(\displaystyle{ P(A') = \frac{16}{36}}\) skąd \(\displaystyle{ P(A) = \frac{20}{36}}\)
\(\displaystyle{ B'}\) - losujemy 2 razy białą
\(\displaystyle{ P(B') = \frac{4}{36}}\) skąd \(\displaystyle{ P(B) = \frac{32}{36}}\)
\(\displaystyle{ A \cap B}\) - losujemy jedną białą i jedną czarną
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{8}{36}}\)
Pierwsza równość więc nie zachodzi.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
zdarzenia niezależne
Masz rację, nie są niezależne.
B-biała kula, C- czarna.
\(\displaystyle{ A=\{(B,C),(B,B)\}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{9}}\)
\(\displaystyle{ B=\{(C,B),(C,C)\}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{8}{9}}\)
\(\displaystyle{ A\cup B=\{(C,B)\}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=\frac{4}{9}\ \ ale\ P(A)P(B)=\frac{40}{81}}\)
B-biała kula, C- czarna.
\(\displaystyle{ A=\{(B,C),(B,B)\}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{9}}\)
\(\displaystyle{ B=\{(C,B),(C,C)\}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{8}{9}}\)
\(\displaystyle{ A\cup B=\{(C,B)\}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=\frac{4}{9}\ \ ale\ P(A)P(B)=\frac{40}{81}}\)