zadania z kulami i kostkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
oncia2007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 lis 2007, o 15:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: małopolska
Podziękował: 3 razy

zadania z kulami i kostkami

Post autor: oncia2007 »

1.Pudełko zawiera 5 kól białych i 10 czarnych. Losujemy 4 kóle
A prawdopodobieństwo zdarzenia, ze wśród wylosowanych kól są wszystkie czrne
B - sa 2 czarne
C - jest co najwyżej 1 biała
D - jest co najmniej 1 biała

2. Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
A- dwoch oczek na pierwszej kostce
B- pieciu oczek na dokladnie jednej kostce
C- conajmniej jednej jedynki lub dwojki

Prosze o pomoc!
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

zadania z kulami i kostkami

Post autor: wb »

1.
\(\displaystyle{ p(A)= \frac{ {10 \choose 4} }{ {15 \choose 4} }=...}\)

\(\displaystyle{ p(B)= \frac{ {10 \choose 2} {5 \choose 2} }{ {15 \choose 4} }=...}\)

\(\displaystyle{ p(C)= \frac{ {5 \choose 1} {10 \choose 3}+ {5 \choose 0} {10 \choose 4} }{ {15 \choose 4} }=...}\)

\(\displaystyle{ p(D)= \frac{ {5 \choose 1} {10 \choose 3}+ {5 \choose 2} {10 \choose 2}+ {5 \choose 3} {10 \choose 1}+ {5 \choose 4} {10 \choose 0} }{ {15 \choose 4} }=...}\)

lub

\(\displaystyle{ p(D)=1- \frac{ {5 \choose 0} {10 \choose 4} }{ {15 \choose 4} }=..}\)
ODPOWIEDZ