jak rozwiązać to zadanie?
Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami: a) jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej na jednej kostce będzie piątka? b) jakie jest prawdopodobieństwo, że na obu kostkach będzie różna liczba oczek? c) jakie jest prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek będzie równa 10? d) jakie jest prawdopodobieństwo, że na każdej kostce będzie co najmniej 4 oczka?
oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia na kostkach...
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 20:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia na kostkach...
Ostatnio zmieniony 14 gru 2007, o 21:11 przez izabela_1985, łącznie zmieniany 1 raz.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia na kostkach...
a) Prawdopodobieństwo piątki wynosi 1/6 a prawdopodobieństwo tego, że z dwóch kostek, przynajmniej na jednej wypadnie piątka, wynosi 1 - prawdopodobieństwo, że nie wypadnie na żadnej, czyli P(co najmniej 1 piątka)=1-(5/6)(5/6)
[ Dodano: 15 Grudnia 2007, 13:29 ]
b) Wszystkich wyników jest 6*6, a tych, gdzie na obu kostkach wypadną te same liczby, jest 6, więc tych sytuacji gdzie, mamy inną liczbę oczek na kostkach, jest 6*6-6, wiec P(różna liczba oczek)= (6*6-6)/(6*6)
[ Dodano: 15 Grudnia 2007, 13:33 ]
c) Zdarzenia sprzyjające to {(4,6),(6,4),(5,5)}, więc P(suma=10)=3/(6*6).
d) P(co najmniej 4 na jednej kostce)=3/6 => P(na każdej co najmniej 4)=(3/6)*(3/6)
[ Dodano: 15 Grudnia 2007, 13:29 ]
b) Wszystkich wyników jest 6*6, a tych, gdzie na obu kostkach wypadną te same liczby, jest 6, więc tych sytuacji gdzie, mamy inną liczbę oczek na kostkach, jest 6*6-6, wiec P(różna liczba oczek)= (6*6-6)/(6*6)
[ Dodano: 15 Grudnia 2007, 13:33 ]
c) Zdarzenia sprzyjające to {(4,6),(6,4),(5,5)}, więc P(suma=10)=3/(6*6).
d) P(co najmniej 4 na jednej kostce)=3/6 => P(na każdej co najmniej 4)=(3/6)*(3/6)