1.ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6} zaznaczyć 2 liczby. oblicz prawdopodobieństwo:
a) zdarzenie A, że suma wylosowanych liczb jest większa od 8.
B) zdarzenie B, że za pierwszym razem wylosowano liczbę parzystą.[/b]
zbiór liczb
- adash
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 gru 2007, o 01:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
zbiór liczb
A.
w gre przy pierwszym losowaniu wchodza liczby 3,4,5,6
rozpatrujemy po kolei :
1. losujemy liczbe 3, wiec zeby suma byla > 8 to musimy wylosowac 6
\(\displaystyle{ P_{1} = \frac{4}{6} * \frac{1}{5} = \frac{4}{30}}\)
2. losujemy liczbe 4, zeby suma > 8 to musimy wylosowac 5 lub 6. Tak samo jezeli wylosujemy 5 to w 2 losowaniu musimy wylosowac 4 lub 6, a jak wylosujemy 6 to w 2 losowaniu 5,4. Prawodpodobienstwo tych zdarzen to :
\(\displaystyle{ P_{2} = \frac{4}{6} * \frac{2}{5} = \frac{8}{30}}\)
Sumujemy prawdopodobieństwa :
\(\displaystyle{ P_{1} + P_{2} = \frac{12}{30}}\)
Wydaje mi, że to jest dobrze ale głowy nie daje.
B.
Ilość liczb parzystych - 3.
Ilość elementów zbioru - 6.
\(\displaystyle{ P_{p} = \frac{3}{6} = \frac{1}{2}}\)
Pzdr.
w gre przy pierwszym losowaniu wchodza liczby 3,4,5,6
rozpatrujemy po kolei :
1. losujemy liczbe 3, wiec zeby suma byla > 8 to musimy wylosowac 6
\(\displaystyle{ P_{1} = \frac{4}{6} * \frac{1}{5} = \frac{4}{30}}\)
2. losujemy liczbe 4, zeby suma > 8 to musimy wylosowac 5 lub 6. Tak samo jezeli wylosujemy 5 to w 2 losowaniu musimy wylosowac 4 lub 6, a jak wylosujemy 6 to w 2 losowaniu 5,4. Prawodpodobienstwo tych zdarzen to :
\(\displaystyle{ P_{2} = \frac{4}{6} * \frac{2}{5} = \frac{8}{30}}\)
Sumujemy prawdopodobieństwa :
\(\displaystyle{ P_{1} + P_{2} = \frac{12}{30}}\)
Wydaje mi, że to jest dobrze ale głowy nie daje.
B.
Ilość liczb parzystych - 3.
Ilość elementów zbioru - 6.
\(\displaystyle{ P_{p} = \frac{3}{6} = \frac{1}{2}}\)
Pzdr.