Wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 28 wrz 2006, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nikąd
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Wartość oczekiwana
Kowalski zjeżdża 8 razy na nartach. Nowacki zjeżdża 6 razy. Prawdopodobieństwo udanego zjazdu Kowalskiego jest równe \(\displaystyle{ \frac{7}{8}}\), a prawdopodobieństwo udanego zjazdu Nowackiego wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\). Oblicz wartość oczekiwaną liczby udanych zjazdów obu panów.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ X_k}\) - udany zjazd Kowalskiego [bądź nie]
\(\displaystyle{ P(X_k=1)=\frac{7}{8}=1-P(X_k=0)}\)
\(\displaystyle{ E( \sum_{k=1}^{8}X_k)= \sum_{k=1}^{8}EX_k=8 \frac{7}{8}=7}\)
Drugie analogicznie.
\(\displaystyle{ P(X_k=1)=\frac{7}{8}=1-P(X_k=0)}\)
\(\displaystyle{ E( \sum_{k=1}^{8}X_k)= \sum_{k=1}^{8}EX_k=8 \frac{7}{8}=7}\)
Drugie analogicznie.