Wyznaczanie n

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczanie n

Post autor: Tinia »

Ze zbioru Z={1,2,3,...,2n+1}, gdzie \(\displaystyle{ n\inN+}\) wylosowano równoczenśnie 2 liczby. Wyznacz n, tak aby prawdopodobieństwo wylosowania licz, których suma jest liczbą nieparzysta było większ od \(\displaystyle{ \frac{7}{3}}\)
PROSZE O WYJASNIENIE DO ROZWIAZANIA!!!!

[ Dodano: 11 Grudnia 2007, 20:43 ]
tam ma byc , zę no nalezy do dodatnich!!!

[ Dodano: 11 Grudnia 2007, 20:44 ]
n należy do naturalych dodatnich
ordos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz

Wyznaczanie n

Post autor: ordos »

Hej!
Wyjaśnienie będzie, ale nie rozwiązania. Dlaczego? Rozwiązania po prostu nie ma... Zastanów się nad ideą prawdopodobieństwa: czy zdarzyło Ci sie kiedyś coś bardziej prawdopodobne niż 1?
Pozdrawiam
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczanie n

Post autor: Tinia »

SORRRYYY TO MÓJ BŁAD W ZAPISIE ZADANIA!!!! UPS. tam powinno być 7/13!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[ Komentarz dodany przez: *Kasia: 12 Grudnia 2007, 21:18 ]
Radziłabym po prostu edytować pierwszy post - przy takiej ilości postów już chyba opanowałaś tą umiejętność, prawda?
ordos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz

Wyznaczanie n

Post autor: ordos »

Liczba wszystkich zdarzeń elementarnych (Omega z kreskami) to \(\displaystyle{ C^{2}_{2n+1}={2n+1 \choose 2}=n(2n+1)}\)
Liczba zdarzen sprzyjających to \(\displaystyle{ C^{1}_{n}\cdot C^{1}_{n+1}}\). (n jest parzystych, n+1 nieparzystych)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{n(n+1)}{n(2n+1)} \\ \frac{n+1}{2n+1} > \frac{7}{13}}\) Sa to liczby dodatnie wiec można pomnożyc na krzyż.
\(\displaystyle{ 13n+13>14n+7 \\
n {1,2,3,4,5}}\)


Pozdrawiam
ODPOWIEDZ