"Doświadczenie polega na n-krotnym rzucie monetą. Określono zdarzenia: A - orzeł wypadł dokładnie 4 razy, B - reszka wypadała dokładnie 3 razy. Olbicz ile rzutów należy wykonać, aby prawdopodobieństwa zdarzeń A i B były równe".
Jak na razie stwierdziłęm, że |E| = 2^n ale nie jestem tego pewien
Help.
n-krotny rzut monetą
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
n-krotny rzut monetą
Niech
p - prawdopodobieństwo wypadnięcia orła,
q - prawdopodobieństwo wypadnięcia reszki.
Pojedyńcza próba Bernoulliego to 1 rzut monetą.
Dalej to posługujemy sie schematem Bernoulliego.
\(\displaystyle{ P(A)={n \choose 4}(p)^4\cdot (q)^{n-4}={n \choose 4}(\frac{1}{2})^n}\)
\(\displaystyle{ P(B)={n \choose 3}(q)^3\cdot (p)^{n-3}={n \choose 3}(\frac{1}{2})^n}\)
Porównaj... Mi wyszło, że n=7.
p - prawdopodobieństwo wypadnięcia orła,
q - prawdopodobieństwo wypadnięcia reszki.
Pojedyńcza próba Bernoulliego to 1 rzut monetą.
Dalej to posługujemy sie schematem Bernoulliego.
\(\displaystyle{ P(A)={n \choose 4}(p)^4\cdot (q)^{n-4}={n \choose 4}(\frac{1}{2})^n}\)
\(\displaystyle{ P(B)={n \choose 3}(q)^3\cdot (p)^{n-3}={n \choose 3}(\frac{1}{2})^n}\)
Porównaj... Mi wyszło, że n=7.