Rzut dwiema kostkami - tylko sprawdzenie!

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tuskata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 31 sie 2007, o 00:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 3 razy

Rzut dwiema kostkami - tylko sprawdzenie!

Post autor: tuskata »

Oblicz prawdopodobieństwo, że w rzucie dwiema kostkami otrzymamy:
a) sume oczek podzielną przez 4
b) iloczyn oczek mniejszy od 11

Wiec moje rozwiązanie wygląda tak:

a) \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\) = 36

A = (1,3)(2,2)(2,6)(3,1)(3,5)(4,4)(5,3)(6,3)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Lambda}}}\)= 8

P(A) = \(\displaystyle{ \frac{8}{36}}\)

czy dobrze robię?

[ Dodano: 9 Grudnia 2007, 15:09 ]
b) \(\displaystyle{ A}\) - ioczyn oczek mnieszy od 11

\(\displaystyle{ A}\) = 19

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)=36
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Lambda}}}\)= 19

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{19}{36}}\)

dooobrze???
milaR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 mar 2007, o 00:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 19 razy

Rzut dwiema kostkami - tylko sprawdzenie!

Post autor: milaR »

\(\displaystyle{ A=(1,3)(2,2)(2,6)(3,1)(3,5)(4,4)(5,3)(6,2)(6,6)}\)
jest ich 9 a nie 8
tuskata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 31 sie 2007, o 00:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 3 razy

Rzut dwiema kostkami - tylko sprawdzenie!

Post autor: tuskata »

Aha.. no tak..
Ale dalszy tok myślenia dobry?
milaR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 mar 2007, o 00:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 19 razy

Rzut dwiema kostkami - tylko sprawdzenie!

Post autor: milaR »

drugie moim zdaniem poprawnie
ODPOWIEDZ