Rzut dwiema kostkami do gry

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tuskata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 31 sie 2007, o 00:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 3 razy

Rzut dwiema kostkami do gry

Post autor: tuskata »

Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo , że
suma oczek jest równa 7
na przynajmniej jednej kostce wypadła liczba większa od 4

potrzebuje dokładneg o rozwiązania.. przez tydzień byłam chora i teraz skutki są takie ze nie potrafie najprostrzych zadań zrobić;/
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Rzut dwiema kostkami do gry

Post autor: *Kasia »

Zastanów się, ile jest wszystkich zdarzeń oraz ile jest zdarzeń sprzyjających.
andkom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 350 razy

Rzut dwiema kostkami do gry

Post autor: andkom »

Liczba wszystkich możliwych wyników rzutu dwiema kostkami wynosi
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=6\cdot6=36}\)
Niech A to zdarzenia polegające na wyrzuceniu 7 oczek.
\(\displaystyle{ A=\{(1,6),(2,5),(3,4),(4,3),(5,2),(6,1)\}\\
\overline{\overline{A}}=6}\)

Stąd
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}=\frac6{36}=\frac16}\)


Podobnie niech B to zdarzenia polegające na tym, że przynajmniej jednej kostce wypadła liczba większa od 4
\(\displaystyle{ B=\{(1,5),(2,5),(3,5),(4,5),(5,5),(6,5),(1,6),(2,6),(3,6),(4,6),(5,6),(6,6),
(5,1),(5,2),(5,3),(5,4),(6,1),(6,2),(6,3),(6,4)\}\\
\overline{\overline{B}}=20}\)

Stąd
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{\overline{\overline{B}}}{\overline{\overline{\Omega}}}=\frac{20}{36}=\frac59}\)
tuskata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 31 sie 2007, o 00:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 3 razy

Rzut dwiema kostkami do gry

Post autor: tuskata »

Dzięki wielkie za pomoc.. juz troche rozumiem!
ODPOWIEDZ