zadanie z okregiem i trojkatem
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: www
- Podziękował: 1 raz
zadanie z okregiem i trojkatem
na okregu wybrano losowo 3 punkty a , b, c, jakie jest prawdopodobienstwo ze trojkat abc jest ostrokatny.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
zadanie z okregiem i trojkatem
0.25
pierwszy punkt (np a) wybieramy dowolnie, a kolejne tak, aby odcinki B=|ab| i C=|ac| spelnialy zalezność:
\(\displaystyle{ \begin{cases} B+C> \pi R \\ B< \pi R \\C< \pi R \end{cases}}\)
dodam, ze p-stwo tego, ze trojkat bedzie prostokatny wynosi 0, mimo iz ni ejest to zdarzenie niemozliwe.
pierwszy punkt (np a) wybieramy dowolnie, a kolejne tak, aby odcinki B=|ab| i C=|ac| spelnialy zalezność:
\(\displaystyle{ \begin{cases} B+C> \pi R \\ B< \pi R \\C< \pi R \end{cases}}\)
dodam, ze p-stwo tego, ze trojkat bedzie prostokatny wynosi 0, mimo iz ni ejest to zdarzenie niemozliwe.