Witam,
proszę o pomoc (wskazówki) w zadaniu :
1/5 Polaków korzysta z kart kredytowych. Oblicz prawdopodobieństwo : z 6 klientów co najwyżej 3 korzysta z kart
Mój pomysł:
wzór Bayes'a, gdzie n - 6 (próby), p - (prawdop. sukcesu) 1/5, q (prawdop. porażki- 4/5
A moje prawdopodobieństwo to : P(X=0) + P(X=1) + P(X=2) + P(X=3)
Czy jest to dobry krok?
Karty Kredytowe - wskazówki?
Karty Kredytowe - wskazówki?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2007, o 10:07 przez Mixthoor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Karty Kredytowe - wskazówki?
Nie wiem skąd ten wzór Bayes'a, bo moim zdaniem narzuca się prawdopodobieństwo k sukcesów w n próbach.
Karty Kredytowe - wskazówki?
mój błąd - chodzi naturalnie o schemat Bernoullego. Przepraszam,
Zatem - czy jest to dobry tor myślenia?
Zatem - czy jest to dobry tor myślenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Karty Kredytowe - wskazówki?
Kolega Janek Kos ma rację.Można tutaj stosować wzór Bernoulliego (oczywiście q=4/5). Można narysować dla tego zadania drzewko, tylko że jest to bardzo usiążliwe - liczba możliwych wyników (zdarzeń elementarnych) wynosi \(\displaystyle{ 2 ^{6}=32}\). Na pewno można je rozwiązać jeszcze na kilka innych sposobów.
Gdyby było p=1/6, to odpowiednikiem zadania, często spotykanym w podręcznikach szkolnych byłoby:
Rzucamy 6 razy rzetelną kostką do gry.Oblicz prawdopodovieństwo wyrzucenia szóstki, co najwyżej 3 razy.
Gdyby było p=1/6, to odpowiednikiem zadania, często spotykanym w podręcznikach szkolnych byłoby:
Rzucamy 6 razy rzetelną kostką do gry.Oblicz prawdopodovieństwo wyrzucenia szóstki, co najwyżej 3 razy.