Trzy urny po dziesięć urn - dwa sposoby losowania, porównaj.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Neofp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 maja 2007, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

Trzy urny po dziesięć urn - dwa sposoby losowania, porównaj.

Post autor: Neofp »

W pierwszej urnie jest 9 kul białych i 1 czerwona, w drugiej 7 kul białych i 3 czerwone, w trzeciej 6 kul białych i 4 czerwone. Losujemy trzy kule dwoma sposobami:
a). najpierw losujemy urnę, a potem z niej jednocześnie trzy kule,
b). losujemy po 1 kuli z każdej urny.
W którym przypadku prawdopodobieństwo wylosowania trzech kul białych jest większe?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2007, o 17:21 przez Neofp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Trzy urny po dziesięć urn - dwa sposoby losowania, porównaj.

Post autor: Janek Kos »

a)
3Bx - zdarzenie polegające na wylosowaniu trzech białych z x-owej urny
P(3B)=1/3*P(3B1)+1/3*P(3B2)+1/3*P(3B3)=1/3[(9/10)*(8/9)*(7/8)+(7/10)*(6/9)*(5/8)+(6/10)*(5/9)*(4/8)]
b)
P(3B)=P(1B1)*P(1B2)*P(1B3)=(9/10)*(7/10)*(6/10)

[ Komentarz dodany przez: *Kasia: 8 Grudnia 2007, 22:29 ]
Na przyszłość polecam zapis za pomocą LaTeX-u.
ODPOWIEDZ