witam
mam dwa zadania, które są dla wielu na pewno bardzo proste a dla mnie okropne
1. Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6} zaznaczenia 2 liczby. Oblicz prawdopodobieństwo:
a)zdarzenie A, że suma wylosowanych liczb jest większa od 8
b)zdarzenie B, że za pierwszym razem wylosowano liczbę parzystą
2.oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A wiedząc, że:
A)
\(\displaystyle{ \frac{P(A)}{P(A')}=2}\)
B)
\(\displaystyle{ P(A) P(A') = \frac{9}{16}}\)
Oblicz, wiedząc, że...; 2 liczby ze zbioru {1,...,6}.
Oblicz, wiedząc, że...; 2 liczby ze zbioru {1,...,6}.
Ostatnio zmieniony 8 gru 2007, o 13:23 przez kama27, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Oblicz, wiedząc, że...; 2 liczby ze zbioru {1,...,6}.
2 A)
\(\displaystyle{ \frac{P(A)}{P(A')}=2 \\ \frac{P(A)}{1-P(A)}=2 \\ P(A)=2-2P(A) \\ 3P(A)=2 \\ P(A)= \frac{2}{3}}\)
B)
\(\displaystyle{ P(A) P(A') = \frac{9}{16} \\ P(A) (1-P(A))=\frac{9}{16} \\ P(A)-(P(A))^2-\frac{9}{16}=0 \ \ \ / (-16) \\ 16(P(A))^2-16P(A)+9=0 \\ \Delta=-320}\)
\(\displaystyle{ \frac{P(A)}{P(A')}=2 \\ \frac{P(A)}{1-P(A)}=2 \\ P(A)=2-2P(A) \\ 3P(A)=2 \\ P(A)= \frac{2}{3}}\)
B)
\(\displaystyle{ P(A) P(A') = \frac{9}{16} \\ P(A) (1-P(A))=\frac{9}{16} \\ P(A)-(P(A))^2-\frac{9}{16}=0 \ \ \ / (-16) \\ 16(P(A))^2-16P(A)+9=0 \\ \Delta=-320}\)