Witam
Mam zadanie z matmy i nie moge sobie z nim dać rady, prosze bardzo o pomoc.
Sprawdź, czy zdarzenie A - "za pierwszym razem wypadło pieć oczek", i B - "za kazdym razem wypadła taka sama liczba oczek" zachodzące przy dwukrotnym rzucie kostką sześcienną są niezależne.
Edit by Tomek R.: Zapoznaj się z regulaminem. Temat poprawiłem.
Zdarzenia niezależne-zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH-EAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Zdarzenia niezależne-zadanie.
obliczasz \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega }}=36}\)
teraz wyznaczasz ilość zdarzeń sprzyjających A, a potem B:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=6\quad \overline{\overline{B}}=6\quad \overline{\overline{(A\cap B)}}=1\\ P(A)\cdot P(B)=\frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6}=\frac{1}{36}=P(A\cap B)}\)
zdarzenia są więc niezależne
teraz wyznaczasz ilość zdarzeń sprzyjających A, a potem B:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=6\quad \overline{\overline{B}}=6\quad \overline{\overline{(A\cap B)}}=1\\ P(A)\cdot P(B)=\frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6}=\frac{1}{36}=P(A\cap B)}\)
zdarzenia są więc niezależne