Witam. Matematyka ... koszmar Czy mógłby mi ktoś pomóc?? Bardzo o to proszę!!
1. Z talii 52 kart wyciągamy losowo 1 kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo, żę będzie to:
a). król
b). dama
c). pik
2. W urnie jest 7 kul białych i 5 czarnych. Z urny wyjmujemy losowo 1 kulę. Jakie jest prawdopodob.że będzie to kula biała?
3. Do sklepu nabiałowego jogurty dostarczają 3 zakłady, przy czym z dostawy zakładu I stanowią 60%, z zakł. II 30%, a z II 10%. Jogurty jagodowe stanowią 1/3 produkcji zakładu I. 1/4 zak.II i 1/2 zak. II.
Oblicz prawdopodob. że kupiony w tym sklepie jogurt :
a). pochodzi z zakładu II
b). jest jogutrem jagodowym i pochodzi z zakładu III;
c). jest jogutrem jagodowym pod warunkiem, że pochodzi z zakładu I.
4. W urnie są 3 kile białe i 4 czarne. Losujemy jedną kulę i nie oglądając jej losujemy jeszcze z pozostałych 2 kule. Oblicz prawdopodob. że obie kule wylosow. w II losowaniu są czarne.
5. W urnie mamy 3 losy wygrywające i 2 przegrywające. Losujemy jeden los 4X, zwracając za każdym razem wylosowany los do urny. Jakie jest prawdopodob. wylosowania 3x losu wygrywającego.
Proszę niech znajdzie się ktoś kochany kto mi pomoże!!
jogurty, losy, urny z kulami...
jogurty, losy, urny z kulami...
Ostatnio zmieniony 6 gru 2007, o 17:33 przez mada_233, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 15 paź 2006, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
jogurty, losy, urny z kulami...
1.
\(\displaystyle{ \frac{{4 \choose 1}}{ {52 \choose 1} }}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{ {7 \choose 1} }{ {12 \choose 1} }}\)
3.
a) \(\displaystyle{ {3 \choose 10}}\)
b) \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{10} \right) ft( \frac{1}{2} \right)}\)
c) \(\displaystyle{ \left( \frac{6}{10} \right) ft( \frac{1}{3} \right)}\)
4. \(\displaystyle{ \left( \frac{4}{7} \right) ft( \frac{3}{6} \right)}\)
5. sorki nie wiem jak się wstawia znaki alfabetu greckiego:
Omega= \(\displaystyle{ n^{k}=5^{4}}\)
A=\(\displaystyle{ {3 \choose 1}{3 \choose 1}{3 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{3 \choose 1}{3 \choose 1}{3 \choose 1}}{5^{4}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{{4 \choose 1}}{ {52 \choose 1} }}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{ {7 \choose 1} }{ {12 \choose 1} }}\)
3.
a) \(\displaystyle{ {3 \choose 10}}\)
b) \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{10} \right) ft( \frac{1}{2} \right)}\)
c) \(\displaystyle{ \left( \frac{6}{10} \right) ft( \frac{1}{3} \right)}\)
4. \(\displaystyle{ \left( \frac{4}{7} \right) ft( \frac{3}{6} \right)}\)
5. sorki nie wiem jak się wstawia znaki alfabetu greckiego:
Omega= \(\displaystyle{ n^{k}=5^{4}}\)
A=\(\displaystyle{ {3 \choose 1}{3 \choose 1}{3 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{3 \choose 1}{3 \choose 1}{3 \choose 1}}{5^{4}}}\)