1. Z urny zawierajacej 6 kul bialych i 3 kule czarne losujemy kolejno bez zwracania 3 kule. oblicz prawdopodobienstwo tego, ze:
a) wszystkie wylosowane kule sa tego samego koloru
b) wylosowana za trzecim razem kula jest biala.
z gory dziekuje za pomoc ;]
oblicz prawdopodobieństwo - urna z białymi i czarnymi kulami
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 10 razy
oblicz prawdopodobieństwo - urna z białymi i czarnymi kulami
a) Mamy mieć kule jednego koloru, tak?
Moc omegi to będzie wariacja 3 elementowa ze zbioru 9 elementowego, czyli 7*8*9
Zas zdarzenie sprzyjające to będą suma wariacji 3 elementowych raz białego a raz czarnego koloru, czyli 1*2*3 + 4*5*6, a więc
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{126}{504}}\)
b) Zdarzeniami sprzyjającymi bedą zdarzenia: (b,b,b),(b,c,b),(c,b,b),(c,c,b)
czyli 4*5*6 + 2* 5*6*3 + 2*3*6= 336
P(B)=\(\displaystyle{ \frac{336}{504}}\)
Moc omegi to będzie wariacja 3 elementowa ze zbioru 9 elementowego, czyli 7*8*9
Zas zdarzenie sprzyjające to będą suma wariacji 3 elementowych raz białego a raz czarnego koloru, czyli 1*2*3 + 4*5*6, a więc
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{126}{504}}\)
b) Zdarzeniami sprzyjającymi bedą zdarzenia: (b,b,b),(b,c,b),(c,b,b),(c,c,b)
czyli 4*5*6 + 2* 5*6*3 + 2*3*6= 336
P(B)=\(\displaystyle{ \frac{336}{504}}\)