Witam. Poradziłem się kol. z forum który powiedział że mam tutaj umieścić zadania. Jest ich aż 7 , ale tylko one uratują moją ocene na koniec - 2. Jestem kompletna noga z matematyki i mam nadzieje ze ktoś będzie taki dobry i rozwiąże mi to zadanie.
Oto one :
Rzucamy 4 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo ze:
a) wypadnie co najmniej jeden orzeł
b) dokładnie dwa razy reszka
Czterokrotny rzut monetą.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 gru 2007, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Slask
Czterokrotny rzut monetą.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2007, o 21:32 przez Andrzej123, łącznie zmieniany 1 raz.
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Czterokrotny rzut monetą.
a) jest proste, skorzystaj z faktu, że zdarzeniem przeciwnym (A') jest sytuacja, w której orzeł nie wypadnie wcale - od razu widać, że \(\displaystyle{ P(A) = 1 - \frac{1}{8} = \frac{7}{8}}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Czterokrotny rzut monetą.
b) jest również proste - wypadnięcie orła i reszki jest tak samo prawdopodobne, interesuje nas sytuacja, gdy mamy dwa orły i dwie reszki, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{1}{2} = \frac{1}{16}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{1}{2} = \frac{1}{16}}\)