Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
1. Winda rusza z 7 pasażerami i zatrzymuje się na 10 piętrach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na żadnym piętrze nie wysiądzie więcej niż jedna osoba?
Tutaj wychodzi mi, że \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)=\(\displaystyle{ 10^{7}}\), a moc A=720, ale to chyba jest całkiem źle...
2. Rzucamy 5 razy kostką, oblicz prawdopodobieństwo 4-krotnego wyrzucenia 5 oczek.
Nie potrafię określić mocy zdarzenia A.
Tutaj wychodzi mi, że \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)=\(\displaystyle{ 10^{7}}\), a moc A=720, ale to chyba jest całkiem źle...
2. Rzucamy 5 razy kostką, oblicz prawdopodobieństwo 4-krotnego wyrzucenia 5 oczek.
Nie potrafię określić mocy zdarzenia A.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2007, o 20:29 przez deszcz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
Na żadnym nie wysiądzie więcej niż jedna \(\displaystyle{ \iff}\) każda wysiądzie na innym. A omega jest ok.
2. 25
mamy 5 możliwości ustawień typu 5,5,5,5,coś. A "coś" może przyjąć 5 wartości, czyli wychodzi \(\displaystyle{ 5\cdot 5}\)
2. 25
mamy 5 możliwości ustawień typu 5,5,5,5,coś. A "coś" może przyjąć 5 wartości, czyli wychodzi \(\displaystyle{ 5\cdot 5}\)
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
Dzięki za pomoc, ale dalej nie wiem, jak obliczyć A. Mógłbyś to jakoś rozpisać?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 1 gru 2007, o 15:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 3 razy
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
1. Wydaje mi sie ze to jest dobrze \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)=\(\displaystyle{ 10^{7}}\), natomiast mocA = 120
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{120}{10 000 000}}\) = \(\displaystyle{ \frac{6}{500 000}}\)
2. \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\) = 15625
mocA= \(\displaystyle{ C_{5}^{4}}\) * \(\displaystyle{ C_{5}^{1}}\) = 25
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{25}{15625}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{625}}\)
jak mozesz napisz czy odpowiedzi sie zgadzaja
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{120}{10 000 000}}\) = \(\displaystyle{ \frac{6}{500 000}}\)
2. \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\) = 15625
mocA= \(\displaystyle{ C_{5}^{4}}\) * \(\displaystyle{ C_{5}^{1}}\) = 25
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{25}{15625}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{625}}\)
jak mozesz napisz czy odpowiedzi sie zgadzaja
Ostatnio zmieniony 3 gru 2007, o 21:56 przez GagaxD, łącznie zmieniany 1 raz.
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
Niestety nie mam odpowiedzi, a z tą mocą A chodzi mi już tylko o zadanie 1.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
1. \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=V_{10}^7}\)
GagaxD, skąd w Twoim rozwiązaniu w pewnym momencie \(\displaystyle{ C_{25}^1}\)?
GagaxD, skąd w Twoim rozwiązaniu w pewnym momencie \(\displaystyle{ C_{25}^1}\)?
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
Ach, liczyłem tak samo, tylko pomylił mi się wzór... Dzięki za pomoc, już wszystko jasne.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 1 gru 2007, o 15:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 3 razy
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
a nie pytasz skad ta pierwsza?
bo kombinacja 4 z 5 to 4 razy wyrzucam 5 oczek z 5 mozliwych razy a rzucam kością 5 razy wiec zostaje mi jeszcze jakas jedna liczba oczek do wyrzucenia 1 2 3 4 lub 6 aa i moj blad to bezdie 1 z 5 tak ? sama juz zglupialam
jak sie robi kombinacji znaczek? xP
bo kombinacja 4 z 5 to 4 razy wyrzucam 5 oczek z 5 mozliwych razy a rzucam kością 5 razy wiec zostaje mi jeszcze jakas jedna liczba oczek do wyrzucenia 1 2 3 4 lub 6 aa i moj blad to bezdie 1 z 5 tak ? sama juz zglupialam
jak sie robi kombinacji znaczek? xP
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
Skąd ta pierwsza to ja wiem i ona jest ok, właśnie chodziło mi o tą drugą
\(\displaystyle{ C_n^k}\), czy też inne literki:
\(\displaystyle{ C_n^k}\), czy też inne literki:
Kod: Zaznacz cały
[tex]C_{n}^{k}[/tex]
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 1 gru 2007, o 15:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 3 razy
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
dzieki wielkie, a jest ta pierwsza a druga to \(\displaystyle{ C_{5}^{1}}\) czy jak wkoncu?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 1 gru 2007, o 15:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 3 razy
Winda - 7 pasażerów, 10 pięter; pięciokrotny rzut kostką.
ok dzieki rozpedzilam sie z tym, zmienilam tam zeby ktos zle nie przepisal jakby co.
pozdrawiam
pozdrawiam