[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Töölö
- Pomógł: 2 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
Zawarłem przed chwila z diabuem taka umowę: Na miły początek dostaję jedną monetę. Raz na dzień rzucam uczciwie monetą. Reszka - oddaje monetę diabłu, orzeł - zatrzymuje ją i dostaje jeszcze jedną ekstra od diabua. Jak sie wyzbędę zasobów, to diabeu nadziewa mą duszę na widły i zabiera do piekła. plus jest taki, ze mogę żyć wiecznie dopóki posiadam przynajmniej jeden pieniążek.
W chwilę potem koleżanka Ania proponuje mi wymianę paktów. W jej cyrografie stoi, że traci duszę, jeśli w jutrzejszym, pojedynczym losowaniu liczby z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\) (rozkład równomierny) liczba ta będzie większa od stałej \(\displaystyle{ a}\) (ustalonej z diabuem przed podpisaniem paktu), w przeciwnym wypadku dane jej będzie wieczne życie. Mój pierwszy rzut moneta odbedzie sie dopiero po losowaniu Ani.
Pytanie: Przy jakim \(\displaystyle{ a}\) Ani wymiana jest dla mnie na pewno korzystna, a przy jakim na pewno nie? Oszacuj jak najciaśniej, a jeśli to możliwe - policz dokładnie.
---Edit---
Nie chcialem tego umieszczac w zadaniu, bo wydaje mi sie to oczywiste, ale sie rozmyslilem (po publikacji ponizszego postu) i podaje dla scislosci...:
Handel jest dla mnie korzystny, jesli szansa na utrate duszy (data utraty nie ma znaczenia) przy moim pakcie jest wieksza niz przy pakcie Ani. Jest niekorzystny gdy jest mniejsza rowna.
W chwilę potem koleżanka Ania proponuje mi wymianę paktów. W jej cyrografie stoi, że traci duszę, jeśli w jutrzejszym, pojedynczym losowaniu liczby z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\) (rozkład równomierny) liczba ta będzie większa od stałej \(\displaystyle{ a}\) (ustalonej z diabuem przed podpisaniem paktu), w przeciwnym wypadku dane jej będzie wieczne życie. Mój pierwszy rzut moneta odbedzie sie dopiero po losowaniu Ani.
Pytanie: Przy jakim \(\displaystyle{ a}\) Ani wymiana jest dla mnie na pewno korzystna, a przy jakim na pewno nie? Oszacuj jak najciaśniej, a jeśli to możliwe - policz dokładnie.
---Edit---
Nie chcialem tego umieszczac w zadaniu, bo wydaje mi sie to oczywiste, ale sie rozmyslilem (po publikacji ponizszego postu) i podaje dla scislosci...:
Handel jest dla mnie korzystny, jesli szansa na utrate duszy (data utraty nie ma znaczenia) przy moim pakcie jest wieksza niz przy pakcie Ani. Jest niekorzystny gdy jest mniejsza rowna.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2007, o 21:51 przez salda_fadla, łącznie zmieniany 9 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
Miedzy tymi cyrografami istnieje subtelna roznica, pierwszy NIGDY nie gwarantuje zycia wiecznego, natomiast w przypadku drugiego nawet dla bardzo malego a istnieje szansa na zycie wieczne. mozna wiec powiedziec, ze korzystniejsza jest opcja 2, jesli przyjac, ze korzystnniejsze jest przezycie (ozn. \(\displaystyle{ n}\)) dni przy \(\displaystyle{ n }\)
Mozna tez przeanalizowac, jakie jest p-stwo przezycia \(\displaystyle{ n}\) dni (innymi slowy smierci po \(\displaystyle{ n}\) dniach) dla opcji pierwszej. Mamy wiec:
p-stwo smierci po:
1 dniu = 0.5
2 dniach = 0
3 dniach = 0.125
4 dniach = 0
5 dniach = 0.0625
etc.
widac wiec chyba co jest korzystniejsze.
Mozna tez przeanalizowac, jakie jest p-stwo przezycia \(\displaystyle{ n}\) dni (innymi slowy smierci po \(\displaystyle{ n}\) dniach) dla opcji pierwszej. Mamy wiec:
p-stwo smierci po:
1 dniu = 0.5
2 dniach = 0
3 dniach = 0.125
4 dniach = 0
5 dniach = 0.0625
etc.
widac wiec chyba co jest korzystniejsze.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Töölö
- Pomógł: 2 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
Przeczytaj moj edit pierwszego postu. Byc moze naswietli nieco sprawe.
Zeby uzasadnic, ze dla kazdego \(\displaystyle{ a > 0}\) handel jest korzystny, musisz pokazac, ze:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} P_n = 1}\)
Gdzie \(\displaystyle{ P_n}\) to prawdopodobienstwo, ze przy moim pakcie zgine po dokladnie \(\displaystyle{ n}\) dniach.
Niestety, dla formalnosci musisz jeszcze zrobic taka rzecz:widac wiec chyba co jest korzystniejsze
Zeby uzasadnic, ze dla kazdego \(\displaystyle{ a > 0}\) handel jest korzystny, musisz pokazac, ze:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} P_n = 1}\)
Gdzie \(\displaystyle{ P_n}\) to prawdopodobienstwo, ze przy moim pakcie zgine po dokladnie \(\displaystyle{ n}\) dniach.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2007, o 21:46 przez salda_fadla, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
data utraty duszy ma znaczenie. w przeciwnym razie opcja Ani jest lepsza nawet dla \(\displaystyle{ a=0^+}\)
zastanow sie, kiedy a zalezy od n
zastanow sie, kiedy a zalezy od n
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Töölö
- Pomógł: 2 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
Nie dla mnie, a przeciez to zadanie jest o mnie.data utraty duszy ma znaczenie
Mozesz zatem dopelnic tej drobnej formalnoci (z mojego poprzedniego postu)?
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
sprawdzilem, te p-stwa sumuja sie do 1. Nie bede tego rozpisywal, poniewaz nie znam rownowaznego problemu/dowodu opisanego w literaturze (moge tylko podpowiedziec, ze nieco zmodyfikowalem trojkat pascala i za pomoca tego narzedzia przeprowadzilem dowod). Jesli znasz problem rownowazny, to napisz.
Sam fakt, ze p-stwa sumuja sie do 1 nie rozstrzyga, ktory pakt jest korzystniejszy. Nie wiem, czy to rozumiesz, ale przedmiot/cel/nagroda w kazdym z tych paktow jest inny. W pierwszym przypadku mozemy zyskac kilka dni zycia, natomiast w przypadku 2 gramy o niesmiertelnosc. Sprobuj sobie wyobrazic nieskonczososc absolutna i asymptotyczne dazenie do nieskonczonosci.
PS1. ---Edit--- z pierwszego postu nic nie wnosi
PS2 jesli nadal twierdzisz, ze nie rozumie zadania, to napisz je "jezykiem matematycznym" podaj zalozenia, postaw warunki, ... ale bez uzywania "slow"
PS3. co oznacza znacznik [Wywzanie] w temacie postu?
Sam fakt, ze p-stwa sumuja sie do 1 nie rozstrzyga, ktory pakt jest korzystniejszy. Nie wiem, czy to rozumiesz, ale przedmiot/cel/nagroda w kazdym z tych paktow jest inny. W pierwszym przypadku mozemy zyskac kilka dni zycia, natomiast w przypadku 2 gramy o niesmiertelnosc. Sprobuj sobie wyobrazic nieskonczososc absolutna i asymptotyczne dazenie do nieskonczonosci.
PS1. ---Edit--- z pierwszego postu nic nie wnosi
PS2 jesli nadal twierdzisz, ze nie rozumie zadania, to napisz je "jezykiem matematycznym" podaj zalozenia, postaw warunki, ... ale bez uzywania "slow"
PS3. co oznacza znacznik [Wywzanie] w temacie postu?
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
Drogi UNIX_admin,
nie chciał bym żebyś odebrał to, co piszę jako jakieś zaczepki ale po przeczytaniu Twojej wypowiedzi bardzo zaciekawiły mnie dwie rzeczy. Pierwsza, to oczywiście Twój dowód, który przecież przeprowadziłeś. A druga, która ściśle łączy się z pierwszą, to sens cytowanej wypowiedzi :
Piszę dlatego, że zadanie wydało mi się ciekawe i też trochę o tym myślałem. Problem w literaturze funkcjonuje jako prawdopodobieństwo "ruiny gracza" ale zanim sprawdzę w książce, jeszcze trochę się pomęczę. Pozdrawiam.
nie chciał bym żebyś odebrał to, co piszę jako jakieś zaczepki ale po przeczytaniu Twojej wypowiedzi bardzo zaciekawiły mnie dwie rzeczy. Pierwsza, to oczywiście Twój dowód, który przecież przeprowadziłeś. A druga, która ściśle łączy się z pierwszą, to sens cytowanej wypowiedzi :
(...)Nie bede tego rozpisywal, poniewaz nie znam rownowaznego problemu/dowodu opisanego w literaturze(...)
Piszę dlatego, że zadanie wydało mi się ciekawe i też trochę o tym myślałem. Problem w literaturze funkcjonuje jako prawdopodobieństwo "ruiny gracza" ale zanim sprawdzę w książce, jeszcze trochę się pomęczę. Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
Wielkie dzieki za informacje o ruinie gracza. Musze przyznac, ze nie spotkalem sie wczesniej z tym problemem (chyba po raz pierwszy na tym forum znalazlem cos (dla mnie) nowego). poczytam, porownam rozwiazania i cos na ten temat napisze.
A nie chce rozpisywac z kilku powodow:
- moze ktos to bada i zepsulbym mu zabawe
- moze popelnilem blad w zalozeniach (lub np zapomnialem o minusie w 25 linii) i reszta ma sensu
- przepisanie tego do tex'u zajelo by wieki
- a przede wszystkim sam sposob mi sie nie podoba, sprobuje "ladniej"
jeszcze sie odezwe...
A nie chce rozpisywac z kilku powodow:
- moze ktos to bada i zepsulbym mu zabawe
- moze popelnilem blad w zalozeniach (lub np zapomnialem o minusie w 25 linii) i reszta ma sensu
- przepisanie tego do tex'u zajelo by wieki
- a przede wszystkim sam sposob mi sie nie podoba, sprobuje "ladniej"
jeszcze sie odezwe...
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Töölö
- Pomógł: 2 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
Nie wiem, czy to rozumiesz, ale przedmiot/cel/nagroda w kazdym z tych paktow jest inny
Nie, cele sa takie same - wieczne zycie (co sprobowalem zawrzec w edicie pierwszego postu - jesli niezrozumiale, to moja wina). Jesli posiadacz paktu nie bedzie zyl wiecznie i pojdzie do piekla, to przegrywa.
A oto rownowazne (w stosunku do tego z pierwszego postu) sformulowanie zadania:
Znajdz takie \(\displaystyle{ b}\), \(\displaystyle{ c}\), zeby \(\displaystyle{ |b-c|}\) bylo jak najmniejsze (zostawiam tu pewna dowolnosc - niech kazdy znajdzie najlepsze \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) jakie potrafi) i spelniona byla nierownosc
\(\displaystyle{ b qslant \sum_{n=1}^{\infty} P_n qslant c}\)
Gdzie \(\displaystyle{ P_n}\) to prawdopodobienstwo, ze przy moim pakcie zgine po dokladnie \(\displaystyle{ n}\) dniach.
To ekstraordynaryjnie. Gdyby ktos opublikowal tutaj dowod takiego faktu, to oczywiscie zadanie byloby ostatecznie rozwiazane, gdyz wtedy \(\displaystyle{ b = c = 1}\).sprawdzilem, te p-stwa sumuja sie do 1
Ze to nie jest prosba o pomoc, ale dosc trudna (przynajmniej jak na to forum) zagadka. Mysle jednak, ze w najgorszym wypadku jej rozwiazanie zaberze po prostu nieco czasu. W zasadzie to ta zagadka mi sie nie udala - ani podchwytliwa, ani ciekawa specjalnie, ani nawet jasno sformulowana - tylko czas zebiera.co oznacza znacznik [Wywzanie] w temacie postu
Ostatnio zmieniony 9 gru 2007, o 02:53 przez salda_fadla, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
OK, wiec po kolei:
w przypadku pierwszego paktu zycie wieczne NIE JEST MOZLIWE, innymi slowy z p-stwem rownym 1 po pewnym czasie zginiemy. jest to (moim zdaniem) dosc intuicyjne. zeby to potwierdzic nie trzeba wcale dowodzic, ze wspominana wczesniej suma rowna sie 1. jak sie okazuje mamy tu do czynienia ze szczegolnym przypadkiem problemu ruiny gracza. w takim przypadku p-stwo przezycia \(\displaystyle{ n}\) dni wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) jesli zatem \(\displaystyle{ n=\infty}\) to p-stwo to wynosi\(\displaystyle{ \frac{1}{\infty}=0}\) szczegolowy opis tego zagadnienie znajduje sie tutaj:
co do dowodu, ze suma rowna sie 1 to chyba nie ma sensu juz go przytaczac. ja poszedlem bardzo okrezna droga, a mianowicie wyprowadzilem rekurencyjna zaleznosc na p-stwo tego, ze smierc nastapi w kolejnym nieparzystym dniu (bo w dni parzyste nie mozna zginac) podparlem sie faktem, ze dla kazdego dnia suma p-stw tego ze sie zginie lub nie rowna sie 1. dosc latwo wylizca sie jakie jest p-stwo tego, ze sie nie zginie. no i po zsumowaniu przy \(\displaystyle{ n }\) wyszlo 1. zastanawialem sie tez jak to uproscic (bo wydaje mi sie, ze mozna) korzystajac z faktu, ze p-stwo tego, ze danego dnia mamy x monet jest rowne sredniej arytmetycznej p-stw, ze dzien wczesniej mielismy x-1 oraz x+1 monet. moze ktos wie jak to wykozystac?
podtrzymuje swoja opinie, ze cele obu paktow sa ROZNE.
reasumujac, jesli chcemy zyc wiecznie to pakt 2 jest ZAWSZE korzystniejszy, bo tylko on daje taka mozliwosc i to niezaleznie od \(\displaystyle{ a}\)
czekam na komentarze
w przypadku pierwszego paktu zycie wieczne NIE JEST MOZLIWE, innymi slowy z p-stwem rownym 1 po pewnym czasie zginiemy. jest to (moim zdaniem) dosc intuicyjne. zeby to potwierdzic nie trzeba wcale dowodzic, ze wspominana wczesniej suma rowna sie 1. jak sie okazuje mamy tu do czynienia ze szczegolnym przypadkiem problemu ruiny gracza. w takim przypadku p-stwo przezycia \(\displaystyle{ n}\) dni wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) jesli zatem \(\displaystyle{ n=\infty}\) to p-stwo to wynosi\(\displaystyle{ \frac{1}{\infty}=0}\) szczegolowy opis tego zagadnienie znajduje sie tutaj:
co do dowodu, ze suma rowna sie 1 to chyba nie ma sensu juz go przytaczac. ja poszedlem bardzo okrezna droga, a mianowicie wyprowadzilem rekurencyjna zaleznosc na p-stwo tego, ze smierc nastapi w kolejnym nieparzystym dniu (bo w dni parzyste nie mozna zginac) podparlem sie faktem, ze dla kazdego dnia suma p-stw tego ze sie zginie lub nie rowna sie 1. dosc latwo wylizca sie jakie jest p-stwo tego, ze sie nie zginie. no i po zsumowaniu przy \(\displaystyle{ n }\) wyszlo 1. zastanawialem sie tez jak to uproscic (bo wydaje mi sie, ze mozna) korzystajac z faktu, ze p-stwo tego, ze danego dnia mamy x monet jest rowne sredniej arytmetycznej p-stw, ze dzien wczesniej mielismy x-1 oraz x+1 monet. moze ktos wie jak to wykozystac?
podtrzymuje swoja opinie, ze cele obu paktow sa ROZNE.
reasumujac, jesli chcemy zyc wiecznie to pakt 2 jest ZAWSZE korzystniejszy, bo tylko on daje taka mozliwosc i to niezaleznie od \(\displaystyle{ a}\)
czekam na komentarze
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
Zepsułeś mi zabawę. Lepiej byś zrobił pisząc swój dowód niż podstawiając do gotowych wzorów. Teraz tylko zostaje mi oczekiwana długość życia, w przypadku wyboru pierwszego paktu.UNIX_admin pisze:A nie chce rozpisywac z kilku powodow:
- moze ktos to bada i zepsulbym mu zabawe
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Töölö
- Pomógł: 2 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
Okrezne drogi sa jak najbardziej wskazane. Nie musisz liczyc sumy wprost. Jesli jednak pokazesz, ze wieczne zycie nie jest mozliwe, to dowiedziesz rownosci.zeby to potwierdzic nie trzeba wcale dowodzic, ze wspominana wczesniej suma rowna sie 1
Niezupelnie. Ten ulamek musi miec w mianowniku potege dwojki.p-stwo przezycia \(\displaystyle{ n}\) dni wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\)
------------------------------------------
Post Scriptum - gwoli wyjasnienia.
Rozwazalem kilka innych zagadek tego typu, stad niefortunne sformulowanie jej w pierwszym poscie (nie moglem sie zdecydowac ktora przedstawic). Opisuje ponizej te odrzucone:
Jaka bede mial szanse na wieczne zycie, kiedy moj pakt nakazuje diabuowi podwoic moja liczbe monet po wyrzuceniu przeze mnie orla? A jaka, kiedy bede dostawal \(\displaystyle{ log(n)}\) monet (zakladajac, ze mam ich \(\displaystyle{ n}\) przed rzutem moneta)? Co, kiedy dostane \(\displaystyle{ c}\) (stala liczbe) monet? W kazdym wypadku przy reszce trace jedna monete.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
dlaczego?? przeczytaj to co jest napisane w linku ktory podalemNiezupelnie. Ten ulamek musi miec w mianowniku potege dwojki.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Töölö
- Pomógł: 2 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
Dlaczego? Bo tak jest w moim zadaniu. Ty zdaje sie mowisz o moim zadaniu zredukowanym juz do jakiegos innego (twoja ruina gracza), lub moze jeszcze czyms innym - nie zrozumialem za dobrze o czym, jesli chcialbys to wyjasnic, to mozesz sprobowac PW, ale ostatnio raczej na tym forum nie bywam.dlaczego?? przeczytaj to co jest napisane w linku ktory podalem
Tak czy owak wspominales, ze rozwiazales zadanko wprost, a nie chcesz przytaczac dowodu, bo szkoda czasu. Jesli jestes dowodu pewien, to znaczy, ze cala robota za Toba.
Artykulu wskazanego przez Ciebie nie czytalem. Strasznie dlugi.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
[Wyzwanie] Handel diabelskimi paktami
zadanie jest juz rozwiazane, wiec chyba nie ma sensu ciagnec dalej tego watku. A wypowiedz
pozostawie bez komentarzaArtykulu wskazanego przez Ciebie nie czytalem. Strasznie dlugi.