Prawdopodobieństwo wylosowania dziewczyny z grupy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania dziewczyny z grupy

Post autor: Lady Tilly »

Zad. W klasie IIIa jest 15 chłopców i 15 dziewcząt, w klasie IIb jest 9 chłopców i 21 dziwecząt. Rzucamy kostką: jeśli wypadnie szóstka, to losujemy jedną osobę z klasy IIIa, w przeciwnym wypadku losujemy jedną osobę z klasy IIIb. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wylosowaną osobą będzie dziewczyna?
Liczę na Waszą pomoc.

[ Dodano: 3 Grudnia 2007, 16:22 ]
Rozwiązałam już to zadanie ale proszę o sprawdzenie:
\(\displaystyle{ B_{1}}\) wypadła szóstka
\(\displaystyle{ B_{2}}\) wypadła inna niż szóstka
A wylosowano dziewczynę
\(\displaystyle{ P(B_{1})=\frac{1}{6}}\) oraz \(\displaystyle{ P(B_{2})=\frac{5}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A/B_{1})=\frac{{15\choose 1}{15\choose 0}}{{30\choose 1}}}\)
\(\displaystyle{ P(A/B_{2})=\frac{{21\choose 1}{9\choose 0}}{{30\choose 1}}}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ P(A)=P(B_{1}){\cdot}P(A/B_{1})+P(B_{2}){\cdot}P(A/B_{2})}\)
potrzebuję potwierdzenia.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania dziewczyny z grupy

Post autor: scyth »

Jest ok, tylko prawdopodobienstwa warunkowe mogloby wygladac przyjazniej (choc zalezy dla kogo ):
- prawdopodobienstwo dziewczynki z klasy IIIa to \(\displaystyle{ \frac{15}{30}}\)
- prawdopodobienstwo dziewczynki z klasy IIb to \(\displaystyle{ \frac{21}{30}}\)
No i teraz iloczyn tak, jak to przedstawilas.

[ Dodano: 3 Grudnia 2007, 15:43 ]
ewentualnie mozna tez narysowac drzewko - wychodzi ladnie i przejrzyscie.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania dziewczyny z grupy

Post autor: Lady Tilly »

Dzięki
Normalnie aż wstyd się przyznać - prawdopodobieństwo nie jest moją mocną stroną.
ODPOWIEDZ