Trzech chłopców i dwie dziewczyny przechodzą w losowej kolejności przez drzwi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dziewczęta przejdą pierwsze przed chłopcami?
mi wychodzi 0,6 ale w odp. jest inaczej, więc albo sie pomylili albo ja coś żle licze, prosze o pomoc
dziewczynki i chłopcy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
dziewczynki i chłopcy
Wszystkich możliwych ustawień jest: \(\displaystyle{ {\overline{\overline \Omega}}=P_{5}=5!=120}\).
A - zdarzenie, w którym dziewczęta przejdą pierwsze przed chłopcami. Dziewczyny "zajmują" dwa pierwsze miejsca - możemy je ustawić na \(\displaystyle{ P_{2}=2!=2}\) sposoby. Chłopców możemy ustawić na \(\displaystyle{ P_{3}=3!=6}\) sposobów. Zatem \(\displaystyle{ {\overline{\overline A}}=P_{2} P_{3}=12}\)
Więc: \(\displaystyle{ P(A)=\frac{12}{120}=0,1}\)
A - zdarzenie, w którym dziewczęta przejdą pierwsze przed chłopcami. Dziewczyny "zajmują" dwa pierwsze miejsca - możemy je ustawić na \(\displaystyle{ P_{2}=2!=2}\) sposoby. Chłopców możemy ustawić na \(\displaystyle{ P_{3}=3!=6}\) sposobów. Zatem \(\displaystyle{ {\overline{\overline A}}=P_{2} P_{3}=12}\)
Więc: \(\displaystyle{ P(A)=\frac{12}{120}=0,1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 00:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 19 razy
dziewczynki i chłopcy
Nie wiem jak to liczyłaś ale mi wyszło 0,1
Liczba wszystkich zdarzeń elementarnych=5!
Liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A: \(\displaystyle{ 2! 3!}\)
czyli\(\displaystyle{ P(A)=2! 3!:5!=0.1}\)
Liczba wszystkich zdarzeń elementarnych=5!
Liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A: \(\displaystyle{ 2! 3!}\)
czyli\(\displaystyle{ P(A)=2! 3!:5!=0.1}\)
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
dziewczynki i chłopcy
Widać wzięła poprawkę na to, że nadal w pewnej części chłopcy na tym świecie to nie zwykłe bydło a dżentelmeni przepuszczający kobiety w przejściach przodemmilaR pisze:Nie wiem jak to liczyłaś ale mi wyszło 0,1
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
dziewczynki i chłopcy
hehe, przynajmniej wiemy że pod nickiem aisak7 nie kryje się Pani Kazimiera ; pUndre pisze:Widać wzięła poprawkę na to, że nadal w pewnej części chłopcy na tym świecie to nie zwykłe bydło a dżentelmeni przepuszczający kobiety w przejściach przodemmilaR pisze:Nie wiem jak to liczyłaś ale mi wyszło 0,1
U niej wyliczone prawdopodobieństwo że przejdzie przed facetem pewnie by było zero; )