Prawdopodobieńśtwo monotoniczności
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Prawdopodobieńśtwo monotoniczności
Wychodzi mi inaczej niż w zbiorku, więc zamieszczam tutaj.
Kłaczkow, 3 LO, 7.177:
Z liczb należących do zbioru \(\displaystyle{ \lbrace 1, 2, \ldots , n \rbrace}\) tworzymy wszystkie trójwyrazowe ciągi. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrany losowo jeden taki ciąg będzie monotoniczny.
Kłaczkow, 3 LO, 7.177:
Z liczb należących do zbioru \(\displaystyle{ \lbrace 1, 2, \ldots , n \rbrace}\) tworzymy wszystkie trójwyrazowe ciągi. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrany losowo jeden taki ciąg będzie monotoniczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 10 razy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Prawdopodobieńśtwo monotoniczności
Tak jest w zbiorku (mam nadzieję, że nie przepisałeś stamtąd wyniku Oo ), ale jak się raczej domyślasz, zależy mi na przedstawieniu toku myślenia. Bo wg mnie \(\displaystyle{ P=\frac{1}{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 10 razy
Prawdopodobieńśtwo monotoniczności
A-wylosowano ciąg malejący lub rosnący
Powiedzmy, że n=3 wiec mamy dwa ciągi 1,2,3 oraz 3,2,1, wiec 2*\(\displaystyle{ {3\choose 3}}\)=2
Dla n=4 mamy ciągów 8: (1,2,3),(1,2,4),(1,3,4),(2,3,4) oraz wszystkie malejące, więc wiadomo, że ich też jest 4, więc 2*\(\displaystyle{ {4\choose 3}}\)=8
Dla kolejnych n jest analogicznie.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\) = \(\displaystyle{ n^{3}}\)
Moc zdarzenia A = 2*\(\displaystyle{ {n\choose 3}}\)
Łapiesz?:)
Powiedzmy, że n=3 wiec mamy dwa ciągi 1,2,3 oraz 3,2,1, wiec 2*\(\displaystyle{ {3\choose 3}}\)=2
Dla n=4 mamy ciągów 8: (1,2,3),(1,2,4),(1,3,4),(2,3,4) oraz wszystkie malejące, więc wiadomo, że ich też jest 4, więc 2*\(\displaystyle{ {4\choose 3}}\)=8
Dla kolejnych n jest analogicznie.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\) = \(\displaystyle{ n^{3}}\)
Moc zdarzenia A = 2*\(\displaystyle{ {n\choose 3}}\)
Łapiesz?:)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Prawdopodobieńśtwo monotoniczności
Mi sie wydaje że tak:
skoro najpierw wybieramy cią rosnący to od najmniejszej do największej:
to mamy:
za pierwszym razem mamy n-2 możliwości:
za drugim też n-2 bo dochodzi przedostatnia
za trzecim to samo bo dochodzi ostatnia czyli (n-2) do trzeciej
ale jak weźmiemy malejące to jeszcze to razy dwa
chyba dobrze myślę
[ Dodano: 1 Grudnia 2007, 18:00 ]
NNNo tu się walnąłem masz racje peterson
[ Dodano: 1 Grudnia 2007, 18:05 ]
będą kombinacje tu
skoro najpierw wybieramy cią rosnący to od najmniejszej do największej:
to mamy:
za pierwszym razem mamy n-2 możliwości:
za drugim też n-2 bo dochodzi przedostatnia
za trzecim to samo bo dochodzi ostatnia czyli (n-2) do trzeciej
ale jak weźmiemy malejące to jeszcze to razy dwa
chyba dobrze myślę
[ Dodano: 1 Grudnia 2007, 18:00 ]
NNNo tu się walnąłem masz racje peterson
[ Dodano: 1 Grudnia 2007, 18:05 ]
będą kombinacje tu
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 10 razy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Prawdopodobieńśtwo monotoniczności
To mamy tak samo, ale:peterson506 pisze:Moc zdarzenia \(\displaystyle{ A = 2*{n\choose 3}}\)
Czemu wariacje z powtórzeniami? Albo właśnie tak jest, ale wtedy dochodzą jeszcze monotoniczne ciągi (k,k,k), albo moc jest 3-elementowymi wariacjami bez powtórzeń zbioru n-elementowego. Bo jedno przeczy drugiemu i za każdym razem wychodzą rozwiązania inne od proponowanego przez Ciebie. Chyba, że tu ciągi stałe nie są uznawane za monotoniczne...\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = n^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 10 razy
Prawdopodobieńśtwo monotoniczności
Wariacje z powtórzeniami, bo możemy mieć ciągi stałe np. (1,1,1).
Nie rozumiem co rozumiesz przez "Albo właśnie tak jest, ale wtedy dochodzą jeszcze monotoniczne ciągi (k,k,k)". Nie ma czegoś takiego jak ciąg monotoniczny (k,k,k). Za k jak wstawisz np. liczbę 1 to (1,1,1), więc ciąg stały.
Nie rozumiem co rozumiesz przez "Albo właśnie tak jest, ale wtedy dochodzą jeszcze monotoniczne ciągi (k,k,k)". Nie ma czegoś takiego jak ciąg monotoniczny (k,k,k). Za k jak wstawisz np. liczbę 1 to (1,1,1), więc ciąg stały.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 10 razy
Prawdopodobieńśtwo monotoniczności
Możesz układać też ciągi nierosnące np. (3,3,1), (2,2,1), czyli ani stały ani malęjące. Takie tylko wchodzą do mocy omegi, bo nie spełniają opisu zdarzenia, które mają być albo rosnące albo malejące.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Prawdopodobieńśtwo monotoniczności
Ciąg monotoniczny to też ciąg niemalejący lub nierosnący , ale już wiadomo, gdzie było nieporozumienie - po prostu autor nie zaznaczył, że ma to być ciąg silnie monotoniczny. Dzięki za cierpliwość
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 10 razy
Prawdopodobieńśtwo monotoniczności
Masz racje:-) Źle napisalem o tych ciągach niemalejących i nierosnących. Nie uwzglednialem takich ciągów w zadaniu:-) Pozdrawiam