W rewolwerze 5-strzalowym jest jedna kula
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 cze 2007, o 13:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 21 razy
W rewolwerze 5-strzalowym jest jedna kula
W rewolwerze 5-strzalowym jest jedna kula. Jakie jest prawdopodobienstwo że za 4 strzale zostaniemy przy życiu?
Ostatnio zmieniony 1 gru 2007, o 08:51 przez asiak1987, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
W rewolwerze 5-strzalowym jest jedna kula
Kule ustawione są w pewnej kolejności: ABCDE. Każdy strzał to "wybór" następnej w kolejności z tego ustawienia. Abyśmy po 4 strzale zostali przy życiu, to kula musi być na miejscu E. Ogólnie jest \(\displaystyle{ C_{5}^{1}={5 \choose 1}=5}\) możliwości umieszczenia kuli w rewolwerze. Zatem:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{5}}\)