Udowodnij niezależność zdarzeń.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
King James
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 19 kwie 2007, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj/Kraków
Pomógł: 39 razy

Udowodnij niezależność zdarzeń.

Post autor: King James »

Udowodnij, że jeżeli zdarzenia \(\displaystyle{ A_1,...,A_n}\) są niezależne, mianowicie(bo w różnych książkach są różne definicje np. gdy są zespołowo niezależne przyjmowane jest jako niezależne) \(\displaystyle{ P(\bigcap_{i=1}^{n} A_i)=\prod_{i=1}^{n} P(A_i)}\) to nie koniecznie są parami niezależne(wystarczy kontrprzykład)?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2007, o 07:50 przez King James, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ