Kule, zbiory, sklep obuwniczy...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
_qlek_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 cze 2007, o 21:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skawina

Kule, zbiory, sklep obuwniczy...

Post autor: _qlek_ »

Witam!

Oto zadania :

I

Sklepu obuwniczego dostarczają buty dwie fabryki F1 i F2, 30% butów przychodzi z F1 a 70% z F2. Braki stanowią F1=3% a F2=4%. Oblicz prawdopodobieństwo, że kupione buty będą dobre.

II

W urnie są 3 kule białe 4 niebieskie i 2 żółte. Losujemy kolejno 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul rożnych kolorów.

III

Z urny gdzie są 4 kule białe i 6 czarnych losujemy dwie kule. Nie oglądając, wkładamy je do urny drugiej, gdzie na początku były 3 kule czarne i 2 białe. Następnie losujemy z II urny 1 kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy białą.

IV

Pracują 2 zespoły. I zespoł ( 3 kobiety 4 meż) II zespoł (6 kobiet 4meż) Nagroda jest wycieczka która ma byc losowana. Rzucono kostka:

x3 - losujemy jedna osoobe z II zespołu
Oblicz pradwdopodobiebstwo ze pojedzie kobieta.

V.

Dane jest:
P(A)=0,03
P(B')=0,71
\(\displaystyle{ P(A\vee B)=0,55}\)

Oblicz:
P(B)=?
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=}\)?
P(B-A)=?
\(\displaystyle{ P(B'\cap A)}\)=?


Jeżeli możecie to rozwiążcie te zadania bo nie wiem jak niektóre rozwiązać ...

Z góry Dziękuję
Ostatnio zmieniony 28 lis 2007, o 21:32 przez _qlek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

Kule, zbiory, sklep obuwniczy...

Post autor: doliva »

Dużo na forum jest zadań tego typu. Skorzystaj z wyszukiwarki a z pewnością znajdziesz ich rozwiązanie.
_qlek_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 cze 2007, o 21:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skawina

Kule, zbiory, sklep obuwniczy...

Post autor: _qlek_ »

Ok już po sprawie. Możecie zamknąć temat ^_^
ODPOWIEDZ