Witam
Mam takie zadanko:
Dane sa dwa zbiory\(\displaystyle{ A,B \Omega}\) takie, że \(\displaystyle{ P(A') qslant \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ P(A \cup B) qslant \frac{1}{8}}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ P(A \cup B) qslant \frac{7}{12}}\)
Pozdrawiam
Poćwicz pisanie w LaTeX-u i nazewnictwo tematów.
Szemek
wykaż, że...
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
wykaż, że...
Dwa razy w zadaniu pojawia się \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\). Czy w jednym z zapisów nie powinien być iloczyn \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 31 paź 2006, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 2 razy
wykaż, że...
Powinno być tak ja mówisz ale moderator przerabiał ten post i chyba wkradł się jakiś błąd.
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
wykaż, że...
Podobne (raczej jednakowe) zadanie, z którym mam problem:
Kłaczkow, 3 klasa, 7.115:
Dane są dwa zdarzenia \(\displaystyle{ A, \ B \Omega}\) takie, że \(\displaystyle{ P(A') q \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ P(A \cap B) q \frac{1}{8}}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ P(A \cup B) q \frac{7}{12}}\).
Nie mogę w żaden sposób tego udowodnić, co więcej wydaje mi się, że teza jest nieprawdziwa, ale chciałbym, aby ktoś to potwierdził
Kłaczkow, 3 klasa, 7.115:
Dane są dwa zdarzenia \(\displaystyle{ A, \ B \Omega}\) takie, że \(\displaystyle{ P(A') q \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ P(A \cap B) q \frac{1}{8}}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ P(A \cup B) q \frac{7}{12}}\).
Nie mogę w żaden sposób tego udowodnić, co więcej wydaje mi się, że teza jest nieprawdziwa, ale chciałbym, aby ktoś to potwierdził