strzały z psitoletu, fabryka, obróbka...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
buba12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: walbrzych
Podziękował: 2 razy

strzały z psitoletu, fabryka, obróbka...

Post autor: buba12 »

Drzewka
1)pewnien zawodnik strzelajacy z pistoletu przy pierwzym strzale trafia w tarcze z prawdopodobienstwem 0.8. obserwacje psych. wykazaly, ze jezeli zawodnik ten oddaje kolejno 3 strzaly to w przypadku gdy w poprzednim strzale trafil w tarcze to prawdop. trafienia w nastepnym strzale wzrasta o 0,05 a jezeli nie trafil malej o 0,1. oblicz prawd. ze po 3 strzalach zawodnik 2 razy trafil.

2) w fabryce zainstalowano 3 urzadzenia wykrywajace niezaleznie te sama awarie pewnej maszyny. prawdop. wyjrycia awarii przez 1 wynosi 0,7 przez 2 0,8 a 3 - 0,9. Oblicz pawdopodobienstwo:
a) wykrycia awarii przez dokladnie 2 urzadzenia
b) przez co najmniej 1

3) przy produkcji pewnego wyrobu wykonuje sie 2 kolejno nastepujace po sobie operacje : ciecie i szliowanie. prawd. uszkodzenia obrabianego elemetu w kazdej z tych operacji sa odpowiednio pc=0,08 ps=0,02.
a)oblicz prawd. ze podany obrobce element zostanie uszkodzony
b)ile powinno wynosic prawd pc by prawd. uszkodzenia elementu wynioslo w trakcie obrobki mniej niz 0.069?

Bylaby wdzieczna za pomoc ;_) Dzis jestem po pierwszej lekcji z drzewek i mam lekki zamet

[ Dodano: 28 Listopada 2007, 18:58 ]
sorka w 3 mialo byc w b0,069
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

strzały z psitoletu, fabryka, obróbka...

Post autor: Janek Kos »

Zad3.
a) P=0.08+(1-0.08)*0.02, czyli, że zostanie uszkodzony przy cięciu (0.08) a jeśli nie (1-0.08), to przy szlifowaniu (0.02).
b) pc+(1-pc)*0.02
buba12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: walbrzych
Podziękował: 2 razy

strzały z psitoletu, fabryka, obróbka...

Post autor: buba12 »

dziekuje bardzo
ODPOWIEDZ