Autobus zatrzymuje sie na ośmiu przystankach. W autobusie jada 4 osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że a) każda z osób wysiądzie na innym przystanku? , b) Wszyskie osoby wysiądą na dokładnie dwóch przystankach.
Prosze o pomoc
Autobus - 8 przystanków i 4 osoby.
Autobus - 8 przystanków i 4 osoby.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2007, o 20:42 przez kondi50, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Autobus - 8 przystanków i 4 osoby.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=\overline{V}_8^4}\)
a) \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=V_8^4}\)
b) najpierw wybieramy 2 przystanki, potem ludzie sobie na nich wysiadają
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=C_8^2\cdot (\overline{V}_2^4-2)}\)
odejmujemy 2, bo są 2 możliwości, że wysiądą na dokładnie jednym z dwóch.
a) \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=V_8^4}\)
b) najpierw wybieramy 2 przystanki, potem ludzie sobie na nich wysiadają
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=C_8^2\cdot (\overline{V}_2^4-2)}\)
odejmujemy 2, bo są 2 możliwości, że wysiądą na dokładnie jednym z dwóch.