prosze o pomoc! nie wiem jak wylicz zadania:
1)Z urny w ktorej jest 7 kul bialych i 6 czarnych wybieramy 4 kule. Oblicz prawdopodobienstwo ze wsrod nich jest :
a)1 biala i 3 czarne
b)co najmniej 1 czarna
2)Rzucamy dwiema kostkami do gry. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniu :
A- "iloczyn wyrzuconych oczek wynosi 12"
B- "w drugim rzucie wypadlo 6 oczek"
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen: A, B, A', AsumaB
3) 8 listow wkladamy na "chybil-trafil" do 10 pudelek Jakie jest pradopodobienstwo ze kazdy znajdzie sie w innych pudelkach.
BARDZO PROSZE O OBLICZENIE BO NAPRAWDE NIE MAM POJECIA
Prawdopodobienstwo - zadania z urnami i kostkami
Prawdopodobienstwo - zadania z urnami i kostkami
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, o 16:40 przez marta8888, łącznie zmieniany 1 raz.
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
Prawdopodobienstwo - zadania z urnami i kostkami
Zadanie 2.
\(\displaystyle{ A- {(2,6)(6,2)(4,3)(3,4)}}\)
\(\displaystyle{ B-{(1,6)(2,6)(3,6)(4,6)(5,6)(6,6)}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{36}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{6}{36}}\)
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(AsumaB)= \frac{9}{36}}\)
\(\displaystyle{ A- {(2,6)(6,2)(4,3)(3,4)}}\)
\(\displaystyle{ B-{(1,6)(2,6)(3,6)(4,6)(5,6)(6,6)}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{36}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{6}{36}}\)
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(AsumaB)= \frac{9}{36}}\)
Prawdopodobienstwo - zadania z urnami i kostkami
Bardzo ci dziekuje Jesli ktos wie jak obliczyc pozostale zadania to bardzo bym prosila o pomoc!
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Prawdopodobienstwo - zadania z urnami i kostkami
Zad1.
a)
A - wylosowano jedną białą i trzy czarne
\(\displaystyle{ \left|A \right|= {7 \choose 1} {6 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right|= {13 \choose 4}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{ \left|A \right| }{ \left| \Omega \right| }}\)
b)
A - wylosowano co najmniej 1 czarną
A' - (zdarzenie przeciwne do A) wylosowano same białe
P(A)=1-P(A')=1-(7/13)(6/12)(5/11)(4/10)
a)
A - wylosowano jedną białą i trzy czarne
\(\displaystyle{ \left|A \right|= {7 \choose 1} {6 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right|= {13 \choose 4}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{ \left|A \right| }{ \left| \Omega \right| }}\)
b)
A - wylosowano co najmniej 1 czarną
A' - (zdarzenie przeciwne do A) wylosowano same białe
P(A)=1-P(A')=1-(7/13)(6/12)(5/11)(4/10)