losy prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Paulina892007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 paź 2007, o 17:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stalowa Wola

losy prawdopodobieństwo

Post autor: Paulina892007 »

w loterii jest 8 losów: 1 wygrywający 5 przegrywających każdy z pozostałych 2 losów uprawnia do powtórnego losowania i bezpłatnego losowania jednego losu w tej loterii. oblicz prawdopodobieństwo, że kupując 1 los wygrasz w tej loterii przy założeniu że wylosowanego losu nie zwracamy. rozwiązanie pokaż za pomocą drzewa
Ostatnio zmieniony 27 lis 2007, o 17:50 przez Paulina892007, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

losy prawdopodobieństwo

Post autor: doliva »

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{8} + \frac{2}{8} \frac{1}{7} + \frac{2}{8} \frac{1}{7} \frac{1}{6}}\)

ODPOWIEDZ