W I urnie znajdują się 4 kule o numerach 1,2,3,4. W II urnie 5 kul o numerach 1,1,2,3,9
Losujemy jedną kulę z urny I i dwie z urny II. Jakie jest prawdopodobieństwo, że iloczyn numerów wyciągniętych kul jest podzielny przez 3
Za wszelkie podane propozycje niezmiernie dziękuję.
2 urny i kule o numerach...
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
2 urny i kule o numerach...
Z pierwszej lub drugiej urny musisz wylosować liczbę podzielną przez 3.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4}+\frac{2}{5}-\frac{1}{4}\cdot \frac{2}{5}}\)
Ewentualnie ze zdarzeń przeciwnych, czyli:
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{3}{4}\cdot \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4}+\frac{2}{5}-\frac{1}{4}\cdot \frac{2}{5}}\)
Ewentualnie ze zdarzeń przeciwnych, czyli:
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{3}{4}\cdot \frac{3}{5}}\)
- maatyss
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 16 lis 2007, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
- Podziękował: 23 razy
2 urny i kule o numerach...
Hmmm...podano mi odp. \(\displaystyle{ \frac{17}{20}}\) czy nie bedzie u wymieszane prawdopodobieństwo trochę z kombinatoryką?