Siemka chciałbym zasięgnąć pomocy z zadaniami. Jeśli można proszę w jednym lub dwóch zdaniach o wyjaśnienie odpowiedzi. Dziękuję z góry wszystkim którzy zechcą pomóc.
P - prawdopodobieństwo
1)
Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach większych od 299?
2)
Rzucamy 2 kostkami do gry. Oblicz P otrzymania 2 oczek na pierwszej kostce (nie rozumiem nawet pytania xd).
3)
Rzucamy 2 kostkami do gry. Oblicz P otrzymania 5 oczek na jednej kostce.
4)
W biegu na 100m startuje 6 zawodników. Ile jest możliwości przyznania punktów za pierwsze miejsce jeśli wszyscy dobiegli do mety i nie można dzielić pierwszego miejsca.
5)
Z miasta A do B prowadzi 5 dróg.Na ile sposobów można odbyć podróż A-B-A pod warunkiem że nie można wracać tą samą drogą.
6)
Rzucamy 2 razy kostką. Jakie jest P że za każdym razem będzie inna liczba oczek.
7)
Rzucamy 3 monetami. Oblicz P że wypadnie 1 reszka.
8)
5 studentów zdaje egzamin. Iloma sposobami można wystawić im noty z pośród (dst , db ,bdb)
8)
Oblicz P wygrania trójki w małym totku (5 liczb z 35).
9)
Rzucamy 2 kostkami. Oblicz P otrzymania sumy oczek mniejszej niż 4
10)
Rzucamy 2 kostkami. Oblicz P wypadnięcia co najmniej jednej 1.
Kilka zadań z prawdopdobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sarnaki
- Eqauzm
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Jork co zachwyca...
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
Kilka zadań z prawdopdobieństwa
zad1.
1+ _*__*__ =701
7 10 10
jest 700 wiekszy liczb od 299
[ Dodano: 22 Listopada 2007, 17:10 ]
2.)
Rzucamy 2 kostkami do gry. Oblicz P otrzymania 2 oczek na pierwszej kostce (nie rozumiem nawet pytania xd).
moc omegi = 6^{2} =36
A= 2*6=12
P(A)= 12/36 = 1/3
odp .1/3
1+ _*__*__ =701
7 10 10
jest 700 wiekszy liczb od 299
[ Dodano: 22 Listopada 2007, 17:10 ]
2.)
Rzucamy 2 kostkami do gry. Oblicz P otrzymania 2 oczek na pierwszej kostce (nie rozumiem nawet pytania xd).
moc omegi = 6^{2} =36
A= 2*6=12
P(A)= 12/36 = 1/3
odp .1/3
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sarnaki
Kilka zadań z prawdopdobieństwa
Moim zdaniem pierwsze zadanie jest źle rozwiązane ponieważ w poleceniu było aby znaleźć ilość licz o RÓŻNYCH cyfrach proszę o dalsze uzupełnianie tematu