Zmienna losowa, gęstość, dystrybunta - zadania.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tokarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Zmienna losowa, gęstość, dystrybunta - zadania.

Post autor: tokarz »

Witam,

potrzebuję pomocy z zadaniami na kolokwium. Proszę o szczegółowy [czyt. łopatologiczny] opis rozwiązania.

Zadanie.
Dystrybuanta F zmiennej losowej E jest dana wzorem:

{0 , dla x < -1
{1/3 , dla -1 a), dla a=0, 1/2, 1, 2.

Zadanie.
Dla jakich wartości parametrów A i B funkcja

F(x) = A + Barctgx

jest dystrybuantą zmiennej losowej X ? Wyznaczyć gęstość tej zmiennej losowej.

Zadanie.
Wyrazić za pomocą dystrybuanty następujące prawdopodobieństwa:
P(X = a), P(a t_{- }^{ x}e(- \frac{1}{2}t ^{2})[/latex]dt

Wyznaczyć gęstość i naszkicować jej wykres.

Pozdrawiam,

tokarz

P.S. - z góry dziękuję za pomoc.
UNIX_admin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 32 razy

Zmienna losowa, gęstość, dystrybunta - zadania.

Post autor: UNIX_admin »

łopatologicznie to bedzie tak:
calka z gestosci p-stwa to p-stwo wystapienia zdarzenia, ktore jest zawarte w granicach calkowania

dystrybuanta to funkcja okreslajaca p-stwo z jakim zmienna losowa przyjmie wartosc mniejsza lub rozna danej.

wszystkie potrzebne zaleznosci mozna bez problemu znalezc wpisujac w google: "dystrybuanta", "gestosc p-stwa", "funkcja rozkladu".

ze zgrubnnego przejrzenia powyzszej litanii wnioskuje, ze w wiekszosci zadan wystarczy policzyc pole prostokata, wiec zachecam do samodzielniego rozwiazania.
ODPOWIEDZ