W pierwszej urnie jest 9 kul białych i 1 czerwona, w drugiej 7 kul białych i 3 czerwone, w trzeciej 6 kul białych i 4 czerwone. Przy którym sposobie losowania trzech kul:
a) najpierw losujemy urnę, a potem z niej jednocześnie trzy kule,
b) losujemy po 1 kuli z każdej urny,
większe jest prawdopodobieństwo wylosowania trzech kul białych ?
3 urny, kule w dwóch kolorach.
3 urny, kule w dwóch kolorach.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2007, o 21:10 przez tynka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
3 urny, kule w dwóch kolorach.
a)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \frac{{9 \choose 3}}{{10 \choose 3}}+ \frac{1}{3} \frac{{7 \choose 3}}{{10 \choose 3}}+ \frac{1}{3} \frac{{6 \choose 3}}{{10 \choose 3}}=...}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{9}{10} \frac{7}{10} \frac{6}{10}=...}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \frac{{9 \choose 3}}{{10 \choose 3}}+ \frac{1}{3} \frac{{7 \choose 3}}{{10 \choose 3}}+ \frac{1}{3} \frac{{6 \choose 3}}{{10 \choose 3}}=...}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{9}{10} \frac{7}{10} \frac{6}{10}=...}\)
3 urny, kule w dwóch kolorach.
tak już liczyłam, tez mi coś takiego wychodziło, tylko że przy tym rozwiązaniu wychodzi na to, że większe jest prawdopodobieństwo przy sposobie 2, a powinno wyjść, że przy sposobie pierwszym.