Spośród liczb czterocyfrowych chcemy wylosować podzielnÄ

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kotek2070
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 26 lis 2006, o 14:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 22 razy

Spośród liczb czterocyfrowych chcemy wylosować podzielnÄ

Post autor: kotek2070 »

4. Obliczyć prawdopodobieństwo wylosowań liczby 4-cyfrowej podzielonej przez 5,jeżeli wylosujemy ja spośród wszystkich liczb 4-cyfrowych o różnych cyfrach zapisanych za pomocą cyfr od 1-8.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2007, o 20:43 przez kotek2070, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Spośród liczb czterocyfrowych chcemy wylosować podzielnÄ

Post autor: Sylwek »

Skoro mamy liczby o wszystkich cyfrach różnych, to:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=V_8^4=\frac{8!}{(8-4)!}=1680}\)

zdarzenie A - wylosowanie tejże liczby

Widać, że aby ta liczba była podzielna przez 5, to jej ostatnią cyfrą musi być 5. Pozostałe cyfry możemy dobrać na:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=V_7^3=\frac{7!}{(7-3)!}=210}\)

Zatem:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}=\frac{1}{8}}\)
ODPOWIEDZ