5.Obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania liczby 4-cyfrowej podzielonej przez 5 jeżeli wylosujemy ja spośród wszystkich liczb 4-cyfrowych zapisanych różnych cyfr za pomocą (5 ....0)
6.W urnie znajduje się 5 kul niebieskich, 2 białe losujemy z urny dwie kule oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń,
· A) duże obie wylosowane kule są niebieskie
· B) że obie kule wylosujemy o różnych kolorach
W urnie znajduje się 5 kul niebieskich, 2 białe ... ?
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
W urnie znajduje się 5 kul niebieskich, 2 białe ... ?
5. wszystkich liczb 4-ro cyfrowych zapisanych za pomocę cyfr 0,..,5 jest \(\displaystyle{ 5 6 6\cdot 6}\)
liczba podzielna przez pięć ostatnią cyfrę ma 0 lub 5 a więc takich liczb jest \(\displaystyle{ 5 6 6 2}\) a więc szukane prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
6. a) \(\displaystyle{ \frac{ {2 \choose 2} }{ {7 \choose 2} } = \frac{1}{21}}\)
b) prawdopodobieństwo to wynosi \(\displaystyle{ \frac{ {5 \choose 1} {2 \choose 1} }{ {7 \choose 2} } = \frac{10}{21}}\)
liczba podzielna przez pięć ostatnią cyfrę ma 0 lub 5 a więc takich liczb jest \(\displaystyle{ 5 6 6 2}\) a więc szukane prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
6. a) \(\displaystyle{ \frac{ {2 \choose 2} }{ {7 \choose 2} } = \frac{1}{21}}\)
b) prawdopodobieństwo to wynosi \(\displaystyle{ \frac{ {5 \choose 1} {2 \choose 1} }{ {7 \choose 2} } = \frac{10}{21}}\)