Rzucamy 101 razy monetą ... Oblicz prawdopobieństwo, że reszta wypadnie wiecej razy niż orzeł ...
Czy jest jakiś szybszy sposób aniżeli liczenie sumy schematów Bernoulliego dla kolejno 51,52,53,54,55,...101 "wypadnięć" reszek ?
Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia większej ilości resz
Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia większej ilości resz
ze wzgledu na symetrie wynosi tyle samo co to ze orzeł wypadnie wiecj razy od reszki a skoro te zdarzenia daja nam cała przestrzen bo \(\displaystyle{ 101}\) jets nieparzyste
to \(\displaystyle{ P=0.5}\)
to \(\displaystyle{ P=0.5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH-EAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia większej ilości resz
możesz krócej policzyć najbardziej prawdopodobną liczbę sukcesów: wyjdzie Ci że jest to 51 lub 50-tak samo z reszką, czyli obie próby są jednakowo prawdopodobne: czyli P(A)=0,5