P. warunkowe - szeregowiec, generał i 2 mosty.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aniar87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 lis 2007, o 16:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

P. warunkowe - szeregowiec, generał i 2 mosty.

Post autor: aniar87 »

i jeszcze jedno:)
Na wyspie jest generał i szeregowiec. Wyspa łączy się przez 2 mosty z lądem. Jeden z mostów jest zaminowany. Generał szacuje że jeden most jest zaminowany z prawdopodobieństwem 2/3 a II most z prawd. 1/3, ale przechodząc przez zaminowany most ginie się z prawdopodobieństwem 1/2. Generał chce przeżyć, co ma zrobić?

Robię z drzewka
1. pozostaje na tym samym moscie
P (gen przezyje/(pod war)szeregowiec przezyl)= P(gen zyje i szer zyje): P(szer zyje) = (1/2*2/3*1/2*1/2+1/6=1/6*1/4+1/3):(1/2*2/3*1/2+1/2*1/3+1/2*1/3*1/2+1/2*2/3) = 13/18

P(generał przezyje/szeregowiec zginął) = 9/18

2. Zmiana mostu
P(generał przezyje/szeregowiec przezył) = 12/18
P(generał przeżyje/szeregowiec zginał) = 1

Więc: Jesli szeregowiec wejdzie na jakiś most i wybuchnie generał napewno przezyje gdy pojdzie tym drugim czyli zmieni most, jesli szeregowiec przeszedł i jest zywy to generał powinien pojsc tym samym mostem.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, o 18:25 przez aniar87, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ